• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽANI 7. SUSRETI DJEČJIH SKUPINA

Brinući se o trajnom radu kulturno-umjetničkog društva, čuvanju i pokazivanju tradicijskih pjesama i plesova, čelništvo KUD-a ‘Lipa’, na čelu s Maricom Tisaj, predsjednicom KUD-a, a uz podršku općinskog načelnika Maria Ribara, općinskih vijećnika općine Lipovljani i nekoliko učitelja Osnovne škole, pokrenulo je u Lipovljanima, prije 6 godina ‘Susrete dječjih folklornih skupina’. Svake godine ‘susreti najmlađih folkloraša’ održavaju se tijekom proljeća.

                Ovogodišnji, 7. ‘susreti dječjih skupina’, održani su u subotu, 22. travnja u lipovljanskom Društvenom domu. Sve pristigle dječje skupine, njihove pratitelje i gledatelje programa, u ime organizatora pozdravila je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, a priredbu je otvorio Tomislav Lukšić, zamjenik općinskog načelnika.

                ‘Susrete’ je započela dječja skupina KUD-a ‘Lipa’ koja se predstavila dječjim pjesmama i igrama Posavine. Koreografiju je uvježbala i na scenu postavila učiteljica Ivana Toth, a najmlađu skupinu pratila je tamburaška skupina KUD-a ‘Lipa’.

                Nakon domaćih plesača, nastupila je dječja skupina KUD-a ‘Potočanka’ iz Potoka. Predstavili su se dječjim pjesmama i igrama Moslavine, a voditeljica skupine bila je Ljiljana Masnjak.

                Nešto starija dječja skupina nastupila je, potom, iz Sunje. Mladi članovi KUD-a ‘Sunjanka’ predstavili su se pjesmama i plesovima sunjske Posavine, a voditeljica skupine bila je Gordana Dragičević. Nastupili su uz svoju tamburašku skupinu koju je vodio Marko Dasović.

                Od prošle godine i Kulturno-prosvjetno društvo ‘Karpati’ ozbiljno radi s djecom, a nekoliko njihovih plesača još ni školu ne pohađa. Na dosadašnjim nastupima, a i na ovom ‘Susretu dječjih skupina’ za svoj ples zaradili su puno pljeska. Predstavili su se rado viđenim ukrajinskim plesom Kozačok, a voditelj dječje skupine KPD-a ‘Karpati’ je Mirko Fedak.

                Nakon mladih Lipovljanaca, nastupila je dječja skupina KUD-a ‘Moslavina’ iz Kutine. Dječja skupina KUD-a iz Kutine radi s velikim brojem djece od 4 do 15 godina. Svake godine nastupaju u Lipovljanima, a ove godine predstavili su se dječjim igrama, pjesmama i plesovima Podravine. Pratila ih je tamburaška skupina čiji je voditelj Matija Krmek, a koreograf nastupa je Aleksandra Nikitović Savić.

                U Lipovljanima, na dječjoj smotri, ove godine predstavili su se i najmlađi plesači iz KUD-a ‘Moslavec’ iz Volodera. Izveli su dječje pjesme i igre ‘Idemo se igrati školice’. Svi članovi  KUD-a ‘Moslavec’ od osnivanja nastoje očuvati izvorne moslavačke pjesme i običaje. Voditeljica dječje skupine je Mateja Mihinac, a glazbene skupine Branko Pastula.      

                Učenici prvog razreda Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana članovi su folklorne skupine. Vodi ih, od početka školske godine, i uvježbava učiteljica Ivana Toth, a na ovogodišnjih dječjim susretima po prvi puta su nastupili, zaplesali i pokazali što su naučili. Predstavili su se dječjim pjesmama i plesovima Podravine, uz tamburaše koje je vodio prof. Franjo Rodić.   

                Pri kraju dječjih susreta u Lipovljanima nastupila je dječja skupina KUD-a ‘Šubić’ iz Novske. Izveli su dobro uvježbane dječje pjesme i plesove Slavonije. Voditeljice dječje skupine su Maja Josić i Iva Hemetek, a voditelj folklora Mario Baković.

                Smotru najmlađih čuvara tradicijske baštine u Lipovljanima ‘zatvorili su’, kako su i otvorili, domaći plesači, dječja skupina KUD-a ‘Lipa’ koja je izvela slovačke dječje pjesme i igre, a koje je uvježbao Tihomir Krmek. Svim sudionicima Martina Jurić, u ime KUD-a ‘Lipa’ uručila je priznanja, a ovogodišnji ‘Dječji susreti’ u Lipovljanima završili su zajedničkim druženjem izvođača i njihovih voditelja.

                Smotra je pokazala da se u KUD-ovim dobro radi s djecom i da ih se, štoviše, pokušava zainteresirati za ples i igru, a time i čuvanje tradicijske baštine, što je i temeljni cilj održavanja ‘Dječjih susreta’ u Lipovljanima. Od 10 nastupa ove godine, čak troje izvođača, bili su iz Lipovljana, što također raduje jer će, sigurno je, veći dio najmlađih folkloraša, ‘Lipe’, ‘Karpata’ i Osnovne škole, sigurno nastaviti plesati tradicijske plesove u ovoj sredini, i kad odrastu. Na prijašnjim smotrama bilo je nastupa dječjih skupina iz svih krajeva kontinentalne Hrvatske, a ovogodišnji ‘Susreti najmlađih’ ponudili su izvođače s područja Sisačko-moslavačke županije. Bila je to svojevrsna županijska smotra dječjih skupina, koje su pokazale dobru uvježbanost i bogatu raznolikost sačuvane tradicijske baštine negdašnjih dječji igri, pjesmica i plesova, ali i potvrdu potrebe održavanja ovakvih ‘Dječjih susreta’ folklornih skupina u Lipovljanima.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content