• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana sjednica Općinskog vijeća Lipovljani na kojoj je doneseno 8 novih odluka

         Ukupno osam novih odluka, donijeli su vijećnici Općinskog vijeća općine Lipovljani, na 16. sjednici, održanoj u utorak, 18. lipnja. Sjednicu je vodio Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani. Na njoj je bilo prisutno 10 od 13 vijećnika Općinskog vijeća, te Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika.

         Nakon pozdravnog otvaranja 16. sjednice, utvrđen je dnevni red od 11 točaka, bez primjedbi je usvojen zapisnik s prošle, 15. sjednice Općinskog vijeća, nakon čega je održan aktualni sat na kom je 6 vijećnika postavilo 9 vijećničkih pitanja. Ona su se odnosila, uglavnom, na komunalne potrebe, uređenja cesta, kanalizacije, mostova i elektro mreže na području općine Lipovljani, a na sva pitanja odgovore je dao Nikola Horvat, općinski načelnik.

         Uz kraću raspravu jednoglasno je prihvaćena nova Odluka o komunalnom redu na području općine Lipovljani.

         Također jednoglasno, usvojene su i Odluka o plaći i drugim pravima načelnika općine, te naknadi za rad zamjenika načelnika, kao i Odluka o određivanju koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Lipovljani, zbog tehničkog usklađivanja koje je zahtijevao Ured državne uprave u Sisku.  

Bez rasprave vijećnici su prihvatili i izvješće o stanju u prostoru općine Lipovljani od 2011. do 2018 godine.

         Iako školska godina završava, a nova počinje početkom rujna, vijećnici Općinskog vijeća, na prijedlog načelnika Nikole Horvata, donijeli su, jednoglasno, kao i sve druge odluke na ovoj sjednici, odluku o sufinanciranju prijevoza učenika srednjih škola. Kako Lipovljani nemaju srednju školu, učenici s područja općine Lipovljani, najčešće, nastavljaju srednjoškolsko obrazovanje u Novskoj ili Kutini. Svima njima, koji svakodnevno putuju, Općina Lipovljani je i do sada, a nastavit će se i od jeseni, sufinancirati troškove putovanja u visini jedne četvrtine ukupne mjesečne cijene putovanja, odnosno 25% ukupnog troška javnim prijevozom. Na povrat novca mogu računati svi roditelji srednjoškolaca s područja općine Lipovljani. 

         Jednoglasno je donijeta i odluka o sufinanciranju udžbenika izbornih predmeta, radnih bilježnica i školskog pribora svih učenika osnovne škola s područja općine Lipovljani. Ta odluka, odnosno pomoć roditeljima učenika osnovne škole, da osnovno obrazovanje zaista bude besplatno, po prvi puta će se realizirati na području općine Lipovljani, od jeseni, odnosno početka nove školske godine 2019./2020.

Kako bi, od početka iduće školske godine, udžbenici za učenike osnovnih škola trebali biti besplatni, Općina Lipovljani je osigurala sredstva da pokrije roditeljima osnovno školaraca i trošak za radne bilježnice i školski pribor. Roditelji učenika od 1. do 4. razreda,  mogu za kupnju radnih bilježnica i školskog pribora utrošiti do 320 kuna, a roditelji viših razreda osnovne škole, od 5. do 8. razreda do 640 kuna, u jednoj od dvije knjižare u Novskoj. Sredstva za to sufinanciranje osigurana su u proračunu Općine Lipovljani.

Vijećnici su jednoglasno donijeli i odluku o davanju suglasnosti za prijenos tehnološke cjeline LIP-KOM-a na ‘Lipkom servise’, imajući u vidu donošenje novog zakona o gospodarenju vodoopskrbom.

Uz nekoliko pitanja vijećnici su i donijeli odluku o izradi strategije razvoja turizma za područje općine Lipovljani u razdoblju od 2019. do 2024. godine.

Večernja sjednica, u utorak, 18. lipnja završila je donošenjem odluke o produljenju roka Marici Tisaj, za obavljanje dužnosti privremene ravnateljice Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima, dok se sprovede redovni javni natječaj za to mjesto, sukladno zakonskim odredbama. 

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content