• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

MATICA SLOVAČKA LANI JE IMALA IZUZETNO BOGATU GODINU U RADU I POKAZIVANJU SLOVAČKE KULTURE I TRADICIJE

Matica slovačka u Lipovljanima ove godine radit će u duhu 20-te obljetnice obnovljenog rada. Svi sadržaj koje će provodit bit će spomen na 20 godina uspješnog, obnovljenog rada slovačke Matice u Lipovljanima, a s ciljem privlačenja u udrugu svih osoba sa slovačkim korijenima.

S pogledom na vrlo uspješno djelovanje u prošloj godini, koja je bila izuzetno bogata u radu i pokazivanju slovačke tradicijske kulture i običaja, u subotu, 27. Veljače, održana je redovna godišnja Skupština Matice slovačke u Lipovljanima, koja djeluje u okviru Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj. Skupštinu je vodila Jozefina Kranjčec, uz članove voditeljstva Vesnu Tisaj mlađu i Ivana Štrbana, te zapisničarku Maricu Tisaj.

U ime Upravnog odbora ove udruge, izvješće o radu pročitala je Marica Tisaj, tajnica Matice slovačke, a izvješće o poslovanju podnijela je Anđelka Štelma, blagajnica udruge.

Dugačak je, i bogat, popis aktivnosti koje su provodili članovi Matice slovačke Lipovljani tijekom protekle godine. Predstavili su se na svim kulturnim događajima u Lipovljanima, ali i svim događajima koje organizira Savez Slovaka RH. Štoviše, bili su i vrlo uspješni domaćini festivala slovačke pjesme ‘Ked sa ruža rozvijala’ sredinom studenog, koji se održava jednom godišnje, a kada su na festivalu ugostili oko 350 članova Matica slovačkih iz čitave Hrvatske.

Članovi Matice slovačke Lipovljani nastupali su sa slovačkim folklorom, pjesmama, ali i običajima, i gastronomskom ponudom na više manifestacija u Hrvatskoj, a život i rad u Matici slovačkoj pokazali su i u Slovačkoj, na gostovanju u Bratislavi. Tamo su za posjetitelje manifestacije predstavili Lipovljane i ‘Lipovljanske susrete’ na izložbenom prostoru u suradnji s Turističkom zajednicom općine Lipovljani. Tako su nastavili izuzetnu suradnju, koju njeguju već 20-tak godina s Gradišćanskim Hrvatima u Slovačkoj i Austriji.

U Lipovljanima rade na završetku vlastite etno kuće, uređujući nakon kuće i štagalj na istom imanju, uz pripremanje muzejskog postava i povremeno održavanje aktivnosti udruge na tom prostoru. S članovima KUD-a ‘Lipa’ i MPZ ‘Lira’ ostvaruju stalnu suradnju u očuvanju slovačkog pjevačkog i folklornog izričaja, a potiču, kod najmlađih, i stalno učenje slovačkog jezika u lipovljanskoj osnovnoj školi. Zato je bilo vrlo zanimljivo vidjeti učenike osnovne škole kako pjevaju slovačku pjesmu, koja je naučena u okviru učenja slovačkog jezika.  Sličan program rada žele ostvariti u ovoj i slijedećoj godini.

Za ostvarenje velikog broja aktivnosti potrebna su i znatna novčana sredstva. Ukupni prihodi Matice slovačke Lipovljani u protekloj godini iznosili su 156.657 kuna. Najviše prihoda ostvarili su od programa kandidiranih kod Savjeta za nacionalne manjine u iznosu od preko 86.000 kuna, te od Ureda za iseljene Slovake Republike Slovačke, u iznosu od 24.000 kuna. Iz općinskog proračuna ostvarili su prihod od 14.000 kuna, a iz županijskog proračuna 5.000 kuna. Ukupni rashodi su bili u iznosu od 154.664 kuna, a najviše se potrošilo na organiziranje i sudjelovanje na manifestacijama, što je iznosilo više od 34.000 kuna, na troškove prijevoza u iznosu 26.000 kuna i na organizaciju festivala pjesme u iznosu od 23.695 kuna.

Od ukupno 154.000 kuna utrošenih u prošloj godini 87.000 kuna utrošeno je za kulturni amaterizam, 43.000 kuna za manifestaciju slovačke pjesme ‘Ked sa ruža rozvijala…’, 13.500 kuna za investicijska ulaganja u štagalj i 10.000 kuna za sudjelovanje na ‘Lipovljanskim susretima’. Za ovu godinu planiraju ukupne prihode u iznosu od 153.000 kuna.

Članovi redovne godišnje Skupštine usvojili su izvješća o radu i financijskom poslovanju udruge za 2015. godinu jednoglasno i bez rasprave, te prihvatili Plan rada za 2016. i 2017. godinu.

Mnogobrojni gosti bili su prisutni na Skupštini Matice slovačke Lipovljani. Svi od reda hvalili su rad i aktivnosti ove udruge, a pohvalama se pridružio i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji im je zahvalio za aktivno sudjelovanje na ‘Lipovljanskim susretima’ i predstavljanju Lipovljana u Hrvatskoj i inozemstvu. Zaželio je da se takav rad nastavi i tijekom ove godine, da se nastavi suradnja s Gradiščanskim Hrvatima u Slovačkoj, i da se nastavi projekt uređenja ‘Slovačke etno kuće’, jer taj projekt je vrlo važan i za općine Lipovljane.

Skupštini je bila nazočna i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, a o uspješnoj suradnji s Maticom slovačkom Lipovljani pohvalno su govorili i Damir Petravić, dogradonačelnik Kutine, koji je bio prisutan na Skupštini zajedno s Josipom Marićem, drugim gradonačelnikom Kutine, te Zlatko Heršak, predsjednik ‘Hrvatsko-slovačkog društva prijateljstva’ iz Zagreba. O izvrsnoj suradnji s KUD-om ‘Lipa’ i zborom ‘Lira’ govorile su Marica Tisaj i Nevenka Zorić, predsjednice ovih udruga, a članovi su to i pokazali i na ovom  skupu. Godišnja Skupština započela je himnama i slovačkim pjesmama u izvođenju članova zbora ‘Lira’, a završila je Šariš polkom koju su otplesali članovi KUD-a ‘Lipa’ u pratnji svoje tamburaške skupine.

Po završetku radne i vrlo uspješne ovogodišnje Skupštine, svi članovi su fotografirani za zajedničku fotografiju, nakon čega je nastavljeno druženje članova Matice slovačke Lipovljani i njihovih gostiju.

Damir SMETKO

4-MS_skup16 (3) 2-MS_skup16 (4)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content