• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

IZ LIPOVLJANA KRENUO OVOGODIŠNJI 20. KRIŽNI PUT MLADIH POŽEŠKE BISKUPIJE

Iz župne crkve sv. Josipa u Lipovljanima, u subotu, 10. ožujka ujutro, krenuo je XX. Križni put mladih Požeške biskupije, koji će ove godine, u dva dana hodnjom i molitvom, od Lipovljana preko Lipika do Daruvara obilježiti ovogodišnju korizmu. Za sve polaznike ovog jubilarnog Križnog puta, u centru Lipovljana, u subotu ujutro, priređen je organizacijski prijem, u Društvenom domu posluženi su doručkom i toplim napicima, a nakon okupljanja svih planiranih hodočasnika, krenulo se na dvodnevni Križni put.

Prva postaja 20. Križnog puta mladih Požeške biskupije bila je župna crkva sv. Josipa u Lipovljanima. Na početku je sve hodočasnike, a okupilo ih se više od 760 iz gotovo svih župa Požeške biskupije, pozdravio svećenik Robert Mokri, rođeni Lipovljanac, te iznio plan XX. Križnog puta od Lipovljana do Daruvara. Prisjetio se i dosadašnjih organizacija Križnih putova mladih Požeške biskupije, od prvog, Pleternica – Požega – Pleternica, na kojem je bilo oko 500 mladih sudionika s područja Požeške biskupije, do prošlogodišnjeg koji je održan na dionici Ruševo – Kutjevo – Požega.

Nakon objašnjenja plana Križnog puta, sve hodočasnike pozdravio je i domaćin, Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe. Upoznao ih je s župom Lipovljani i zahvalio svim župljanima koji su pomogli oko organizacije dočeka hodočasnika. Zahvalio je i Općini Lipovljani, njenom načelniku Nikoli Horvatu i njenim udrugama za pruženu pomoć u organizaciji, a svim hodočasnicima je zaželio uspješno izvršenje Križnog puta.

Pročitana je uvodna molitva, a potom je vjeroučiteljica Verica Razum Hrmo pročitala značenje Prve postaje Križnog puta. Izmoljene se molitve i zapjevana je himna Križnog puta: ‘Nitko kao Ti’, nakon koje je krenuo Križni put. Korizmeni križ na čelu hodočasničke kolone prvi je ponio Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Nosio je križ do Druge postaje Križnog puta, koja je bila u Grkokatoličkoj župnoj crkvi u Lipovljanima. S poviješću grkokatoličke župe, crkve i grkokatoličke vjere u Hrvatskoj, sve hodočasnike Požeške biskupije, upoznao je Igor Grahovac Fedešin, župnik grkokatoličke župe sv. Ane u Lipovljanima.

Nakon čitanja Druge postaje Križnog puta, molitvi i otpjevane himne, korizmeni križ ponijela je Dubravka Hubak iz Lipovljana. Ulicom Josipa Kozarca, preko Torova, Križni put nastavljen je do Kozarica, a križ su nosili sudionici Križnog puta lipovljanske župe. U centru Kozarica dočekani su hodočasnici s marendom i kolačima. Nakon kraćeg odmora na Trećoj postaji Križnog puta, hodočašće je nastavljeno prema crkvi u Kozaricama gdje je održana Četvrta postaja Križnog puta, ujedno i posljednja u župi Lipovljani.

Hodočasnici su nastavili put Trokuta, a do kraja dana došli su u Lipik. U nedjelju, 11. ožujka iz župne crkve sv. Franje Asiškog, uz priključenje novih hodočasnika Križni put mladih Požeške biskupije nastavljen je prema Pakracu i Daruvaru, a održan je pod motom: ‘I pođoše za njim!’

– Svojim hodom od Lipovljana do Daruvara iskusite snagu zajedništva u molitvi koja će vas najdublje povezati s Isusom Kristom i međusobno. Neka vaša vjera u Isusa Krista i njegovu pobjedničku ljubav, očitovana praštanjem i milosrđem liječi ljude ovih prostora što ih je sebičnost i mržnja u nedavnom domovinskom ratu teško ranila prezirom, progonom i ubijanjem nedužnih ljudi – poručio je Antun Škvorčević, požeški biskup, svim hodočasnicima XX. Križnog puta Lipovljani – Lipik – Daruvar.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content