• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

IZ LIPOVLJANA KRENULO HODOČAŠĆE NA ‘ŽALOSNI PETAK’

Iz župne crkve svetog Josipa u Lipovljanima, u petak, 18. ožujka iza 9 sati, započeo je križni put vjernika iz svih župa Novljanskog dekanata Požeške biskupije, kojem je završetak bio u Jasenovcu, u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije i svetog Nikole. Križni put, odnosno hodočašće vjernika od Lipovljana do Jasenovca organizirano je po 6. puta za redom na Žalosni petak uoči Velikog tjedna, kada se u jasenovačkoj župnoj crkvi služi misno slavlje i molitva čišćenja i obnova pamćenja.

Više od stotinu vjernika krenulo je za korizmenim križem, iz lipovljanske župne crkve, na križni put dug gotovo 25 kilometara, koji vodi preko Novske i Bročica, i prolazi kroj svih sakralnih građevina, gdje se vjernici zajedno prisjećaju postaja Križnog puta Isusa Krista. S toplim pecivom, čajem i kavom, na jednodnevno hodočašće ispratile su sve vjernike koji su kretali iz Lipovljana, i članice ‘Hrvatskog srca’, organizacije HSS-a iz Lipovljana, koje su se i same, nakon toga, uključile u hodočašće.

Ove godine, na početak hodočašća, uključio se i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. U grkokatoličkoj crkvi sv. Ane u Lipovljanima, križni put vjernika svih župa Novljanskog dekanata, imao je prisjećanje na drugu stanicu Križnog puta. Nakon čitanja i molitvi, hodočasnici su nastavili put Nove Subocke, Novske i dalje prema Jasenovcu.

U večernjim satima tamo je požeški biskup Antun Škovrčević, u zajedništvu s pakračkim vladikom Jovanom i ostalim biskupima i svećenicima služio misno slavlje obnove čišćenja i pamćenja, te molio za sve žrtve ratnog i poratnog vremena, kao i niz godina do sada.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content