• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ČLANOVI MATICE SLOVAČKE U LIPOVLJANIMA OBILJEŽILI VAŽAN DATUM – BLAGDAN ĆIRILA I METODA

Velik broj članova Matice slovačke općine Lipovljani okupio se, u nedjelju, 3. srpnja, kod ‘Slovačke etno kuće’ u Lipovljanima kako bi se družili, i kako bi obilježili veliki slovački KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAblagdan Ćirila i Metoda, preporoditelja Slovačke. Tom prigodom, zapjevalo se na slovačkom, a prigodno prisjećanje na povijesni rad slavenske braće Ćirila i Metoda okupljenima je održao Dragutin Pasarić iz Kutine.

Okupljene potomke doseljenih Slovaka u Lipovljane, ali i prisutne goste, na početku druženja pozdravio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke općine Lipovljani, koji je tom prigodom i sam obukao mušku slovačku narodnu nošnju. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAPotom su članovi tamburaške i pjevačke grupe domaćeg KUD-a ‘Lipa’ zapjevali jednu slovačku pjesmu, kako bi ugođaj druženja bio još svečaniji.

U dvorištu ispred ‘Slovačke etno kuće’ okupljenima je govorio Ivan Hudec, podsjetivši ih da Matica slovačka u Lipovljanima vrlo uspješno radi već punih 20 godina i da se svi ciljevi postavljeni kod osnivanja udruge ispunjavaju KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAprema očekivanom planu, a neki projekti, poput ‘Slovačke etno kuće’ i više od očekivanog.

Na ulogu poznate solunske braće u promicanju prijevoda Biblije, i drugih vjerskih knjiga na slavenski jezik, u 9. stoljeću u Velikomoravskoj kneževini,  posebno na području današnje Slovačke, grada Nitra, ali i šire, govorio je publicist Dragutin Pasarić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini. Iznio je i osobit značaj pisma glagoljice, naznačivši da proučavanje i izobrazba može i danas činiti zanimljiv program svim članovima prijateljskih matica – slovačke i hrvatske.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Uz, od ranije poznate spomenike na glagoljici, uglavnom jadranske Hrvatske, Baščanska ploča, i drugi zapisi, posebno je spomenuo posljednjih desetljeća istraživački zanimljive spomenike iz Slavonije, pronađeni u Brodskom Drenovcu i Lovčiću.

Uz povijesne okolnosti davnih stoljeća, naglasio je Dragutin Pasarić i vrijednosti koje je u djelima slavenskih KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAapostola šezdesetih godina prošlog stoljeća prepoznao i Drugi vatikanski sabor, naročito u bogoslužju na nacionalnom jeziku i na području ekumenizma. U tome je poseban doprinos pape Ivana XXIII i pape Ivan Pavla II., koji  je Ćirila i Metoda 1980. godine proglasio i suzaštitnicima Europe.

Članovi Matice slovačke općine Lipovljani već niz godina obilježavaju važan slovački državni praznik u čast Ćirila i Metoda, koji se slavi 5. srpnja. Kako je to radni dan, praznik i priliku za okupljanje i druženje iskoristili su u nedjelju, 3. srpnja. Tada su se prisjetili i programa školovanja djece na slovačkom jeziku, o čemu je govorila i Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole, ali i o pozitivnim promjenama u lipovljanskoj Željanskoj ulici, koja je došla s izgradnjom ‘Slovačke etno kuće’, o čemu je govorila Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANakon prisjećanja na prosvjetitelje Slovačke, okupljeni članovi i gosti nastavili su zajedničko druženje, uz kolače koje su ispekle članice udruge. Ugodno je bilo zajednički boraviti u dvorištu ‘Slovačke etno kuće’, u kojoj se nastavljaju radovi na uređenju, prije svega na obnovi štaglja koji će služiti za razne namjene.

Uz 20. obljetnicu rada, koja se obilježava tijekom čitave godine, članovi Matice slovačke obilježavajući nacionalni i vjerski blagdan prisustvovali su i svetoj misi u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima, u dopodnevnim satima.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content