• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ČLANOVI ‘LIPE’ I ‘LIRE’ NASTUPILI NA ADVENTSKOM KONCERTU U ZAGREBU

Članovi Kulturno-umjetničkog društva ‘Lipa’ i Mješovitog pjevačkog društva ‘Lira’ iz Lipovljana, održali su predbožićni koncert u Zagrebu za pripadnike slovačke nacionalne manjine koji tamo žive. U organizaciji Matice slovačke općine Lipovljani, koja gotovo 20 godina prisno surađuje s ‘Lipom’ i ‘Lirom’, pjevači i svirači iz Lipovljana, nastupili su u Češkom domu u Zagrebu, u utorak, 15. prosinca, a domaćin je bila Matica slovačka iz Zagreba.

Slovačke, ali i pjesme na hrvatskom, najprije su zapjevali pjevači ‘Lire’, samostalno, a potom i uz pratnju tamburaša ‘Lipe’. Nakon više pjesama ‘Lire’, dvije skladbe samo instrumentalno odsvirali su tamburaši ‘Lipe’, a nakon toga su i pjevači ‘Lipe’ otpjevali nekoliko božićnih pjesama.

Kao gosti na koncertu nastupili su i članovi ‘Matice slovačke iz Međurića, koji su najprije pjevali, potom plesali, pa je na kraju njihov muški zbor još jednom snažno zapjevao nekoliko prigodnih pjesama. Pri kraju koncerta, s božićnim pjesmama na slovačkom nastupili su i članovi pjevačkog zbora Industrogranje iz Zagreba. Koncert je završio zajedničkim nastupom svih izvođača, koji su ‘Tihu noć’ otpjevali na slovačkom i hrvatskom jeziku.

Ovaj ‘Adventski koncert’ bio je i poklon Matice slovačke iz Lipovljana, svojim sunarodnjacima u Zagrebu, za 20-tu obljetnicu rada, jer je zagrebačka Marica slovačka osnovana 1. prosinca 1995. godine. Stoga su se prisutnim članovima i gostima, među kojima su bili i studenti slovačkog jezika s Filozofskog akulteta, prije početka koncerta, kratko obratili Iveta Mesiarikova, konzulica u Veleposlanstvu Republike Slovačke u Hrvatskoj, Josip Krajči, dopredsjednik Saveza Slovaka u RH i predsjednik Marice slovačke u Lipovljanima, Martin Machat, predsjednik Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba, jedan od suorganizatora ovog koncerta i Zlatko Jevak, predsjednik Matice slovačke Zagreb, koji tu dužnost vrši 20 godina.

Nakon održanog koncerta zajednički su se nastavili družiti izvođači programa iz Lipovljana, Međurića i Zagreba i posjetitelji koncerta.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content