• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Božićni običaji Ukrajinaca u Etnografskom muzeju Zagreb

Na poziv Etnografskog muzeja Zagreb, a u sklopu prikazivanja Božića nacionalnih manjina u Hrvatskoj koji se održava od 28. 11. 2015. do 10. 01. 2016. godine, KPD Ukrajinaca „Karpati“ iz Lipovljana su gostovali u Etnografskom muzeju u Zagrebu i u dvosatnom programu prikazali običaje Badnje večeri i Božićnih blagdana. Program je u 11,00 sati počeo pred dvjestotinjak posjetilaca  pjevanjem jedne prigodne Božićne pjesme – koljade („Dobrij večir tobi“) u izvođenju pjevačke

skupine KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani, a potom je o Božićnim običajima kod Ukrajinaca, kao i međusobnim sličnostima i običajima između Hrvata i Ukrajinaca govorio Veleposlanik Ukrajine u RH, NJ. E. Oleksandr Levčenko.

Program je nastavljen prikazivanjem prigodnog filma o Badnjoj večeri, koji je prije dvije godine snimljen sa članovima KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani u režiji Marija Beganovića za emisiju „Manjinski mozaik“ – HTV-a Zagreb. Ovim filmom su se prikazali običaji Ukrajinaca za Badnju večer, i kao takav bio je idealan za prikazivanje ovom prigodom. Prema unaprijed predviđenom sinopsisu, kratak osvrt  na prikazani film dao je predsjednik „Karpata“ Ivan Semenjuk, te u kraćem izlaganju upoznao prisutne posjetitelje o radu ovoga društva kao i o povijesti doseljavanja Ukrajinaca u Lipovljane te o održavanju ukrajinske kulture, jezika i običaja u sredini gdje žive.

U nastavku, nešto više o ukrajinskim pjesmama  – koljadama govorila je voditeljica pjevačke skupine ovoga društva Marija Poljak. Prigodno je potom pjevačka skupina otpjevala još dvije „ koljade“            ( „Devnaja novyna“ i „Na nebi zirka zasjala“), a potom je o običajima Ukrajinaca za Badnju večer govorio član „Karpata“, ukrajinski pjesnik, Pavlo Holovčuk. Nakon njega, o 12 jela koja se pripremaju i i serviraju za Badnju večer, govorila je Ankica Holovčuk, da bi potom uslijedila degustacija pripremljenih jela koja su pripremile i sa sobom donijele vrijedne članice „Karpata“ iz Lipovljana.

Dok su se prisutni gledatelji naslađivali i „tamanili“ pripremljene specijalitete ukrajinske kuhinje, pjevačka skupina je otpjevala još tri ukrajinske božićne pjesme – koljade („Vo Veflejemi novena“, „Oj u Veflejemi“, i „Oj pidemo pane brate“). Ova dva sata prezentiranja ukrajinskih božićnih običaja uz pjesmu, priču i jelo prošlo je jako brzo, te su se razdragani posjetitelji razišli zadovoljni, a članovi „Karpata“ su u nastavku dana obišli „zagrebački advent“ i zadovoljni vratili kućama.

Ivan Semenjuk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content