• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

BOGAT I VRLO USPJEŠAN RAD ČEŠKE BESEDE OPĆINE LIPOVLJANI U 2015. GODINI

Članovi Češke besede općine Lipovljani održali su redovitu godišnju Skupštinu, u petak, 12.veljače u lipovljanskom Društvenom domu. Kao i niz godina do sada, Skupština je bila prilika da se članstvo osvrne na prošlogodišnji rad, da usvoje planove za ovu godinu i da se zajedno druže, uz nastupe pjevačkih i plesnih skupina susjednih Čeških beseda i Udruge umirovljenika iz Ivanić Grada.

Redovnu godišnju Skupštinu otvorio je Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani koji je pozdravio mnogobrojne goste, predložio dnevni red Skupštine i podnio izvješće o radu Češke besede općine Lipovljani u 2015. godini.

– Češka beseda u prošloj godini brojila je 95 članova, od kojih se je 40 isticalo u radu udruge nastupajući na mnogim priredbama i manifestacijama, prezentirajući tako rad naše Češke besede, ali i ovu sredinu, općinu Lipovljani i manifestaciju nacionalnih manjina ‘Lipovljanski susreti’. Na prošlogodišnjoj manifestaciji zemlja partner je bila Češka, pa je u Lipovljanima boravio i češki veleposlanik Martin Košatka, a mi smo pomogli u organizaciji ‘Lipovljanskih susreta’ – istako je u izvješću o radu u 2015. godini, predsjednik udruge Mirko Knjižek.

Nakon izvješća o radu, blagajnik Branko Chour, podnio je izvješće o financijskom poslovanju udruge u prošloj godini. Ukupni prihod ostvarili su u iznosu od 87.117 kuna, od čega polovinu sredstava, u iznosu od 45.000 kuna, od Savjeta za nacionalne manjine RH za programe koje su kandidirali. Od županije su ostvarili prihod od 6.000, od općine Lipovljani 5.000 kuna, te iz još nekoliko izvora manje iznose sredstava. Za rad udruge, nastupe, putovanja, te izdavačku djelatnost potrošili su 68.125 kuna, pa im je na kraju prošle godine ostalo više od 18.000 kuna koje su prenijeli za rad u ovoj godini.

Plan rada za 2016. godinu i financijski plan članovima na Skupštini predložila je Mirjana Jansky, potpredsjednica Češke besede, koja je u 10-tak točaka iznijela plan rada Češke besede općine Lipovljani, za čije ostvarenje ove godine moraju osigurati 63.000 kuna. Članovi besede, a na Skupštini ih je bilo 62 od 88 članova, jednoglasno su prihvatili izvješća za 2015. i planove za 2016. godinu.

Nakon izbora Slavka Kupskog i Mirka Knjižeka za predstavnike lipovljanske Besede na Skupštini Saveza Čeha u RH, Skupštini su se obratili mnogobrojni gosti, koji su još jednom pohvalili rad Češke besede općine Lipovljani. Među njima bili su i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, te Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha u RH.

Mario Ribar, načelnik općine, još jednom je čestitao na dugogodišnjem uspješnom radu i zahvalio se za sve aktivnosti vezane uz ‘Lipovljanske susrete’, a predsjednica Saveza Čeha Libuše Stranjik je pohvalila raznovrsne aktivnosti Besede, među kojime i izdavačku djelatnost, koju su lani ostvarili tiskanjem knjige o 10-to godišnjem obnovljenom radu Češke besede općine Lipovljani. Pozvala je i sve prisutne da se ove godine odazovu na češku manifestaciju ‘Dožinke’, koje se u Hrvatskoj održavaju duže od 90 godina, a ove godine će im domaćin biti Međurić i Kutina.

Nakon završetka ovogodišnje redovne Skupštine održan je jednosatni program u kojem su s pjesmama nastupili članovi Češke besede općine Lipovljani, te Češke besede iz Garešnice i Nove Gradiške, s kojima je, za iznenađenje večeri, nastupila i Antonia Mirat, operna pjevačica iz Trogira, koja je otpjevala jednu opernu ariju. Zapjevali su još i članovi Udruge umirovljenika iz Ivanić Grada, a pjesmom i plesom predstavili su se i članovi Češke besede Veliki i Mali Zdenci.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content