• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ZAJMOVI I JAMSTVA ZA OSIGURANJE LIKVIDNOSTI USLIJED PORASTA TROŠKOVA ENERGIJE, UTJECAJA KRIZA I ZA PRIPREMU SJETVE


Pozivaju se poduzetnici čiji je kontinuitet proizvodnje ugrožen nepredvidivim i dalekosežnim utjecajem kriza da razmotre mogućnost financiranja potreba za obrtnim sredstvima (nabava repromaterijala za sjetvu, hrane za stoku, osiguranje likvidnosti uslijed visokog rasta troškova energenata i dr.) putem dostupnih kredita i uz jamstvene sheme uz državne potpore.


Hrvatskim poljoprivrednicima su u tekućem programskom razdoblju uz bespovratne potpore te investicijske zajmove iz Programa ruralnog razvoja na raspolaganju zajmovi i jamstva za obrtna sredstva koji se plasiraju putem HBOR-a i HAMAG-BICRO–a od pojave COVID-a, uz nove linije HBORa zbog utjecaja ruske agresije na Ukrajinu.


Iako mjera Financijski instrumenti, koja uključuje zajmove i jamstva za poljoprivrednike i prerađivače te dionike sektora šumarstva, izvorno nije bila planirana u Programu ruralnog razvoja 2014.-2020., Ministarstvo poljoprivrede od 2018., nakon potvrde uspješne pripreme od strane Europske komisije i u suradnji s HAMAG BICRO-m i HBOR-om, provodi ovu mjeru za financiranje investicija. Proglašenje i širenje epidemije COVID 19 donosi nove izazove u poslovanju svih gospodarstvenika, a osobito dionika u proizvodnji hrane te se u suradnji Ministarstva, HAMAG BICRO-a i HBOR-a još jednom uspješno uspostavljaju kreditne linije, ovog puta isključivo za obrtna sredstva uslijed prijetnje likvidnosti za brojne poljoprivrednike i prerađivače. Sve ove linije omogućuju financiranje po povoljnijim uvjetima od onih na tržištu.

U nekoliko godina provedbe na kraju drugog tromjesečja 2022. godine isplaćeno je 1.507 zajmova/jamstava u iznosu od 569,9 mil kuna.
U ovoj godini, pored dosadašnjih izazova, dodatnu prijetnju poslovanju i održavanju proizvodnje predstavljaju posljedice ruske agresije na Ukrajinu od kojih ističemo porast cijene energenata, sirovina, inputa i poremećaji u lancu opskrbe te klimatske nepogode koje ugrožavaju opstojnost i dohodak poljoprivrednika. Pored bespovratnih potpora koje se pripremaju u skladu sa zaključcima Vlade RH, ovim putem predstavljamo i dostupne linije s počekom do 1 godine, rokom plaćanja pet godina i uz kamatnu stopu od 0,5%, a u svrhu financiranja povećanih troškova energije, nabave repromaterijala, stočne hrane, osiguranja likvidnosti i kontinuiranog rada uslijed poremećaja kojima su poljoprivrednici i prerađivači izloženi.

DOSTUPNI PROGRAMI

1. HBOR: krediti i jamstva iz Privremenog okvira za Ukrajinu
Obrtna sredstva KRIZA 2022 – mjera (link)

Namjena: Obrtna sredstva KRIZA 2022 – mjera provodi se kao privremena mjera u okviru programa kreditiranja Obrtna sredstva (financiranje nabave sirovine, repromaterijala, poluproizvoda, sitnog inventara, podmirenje obveza prema dobavljačima, troškovi radne snage, opći troškovi tekućeg poslovanja), do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 31.12.2022. (krajnji rok za zaključivanje ugovora o kreditu).

Ciljana skupina: Poslovni subjekti privatnog sektora – trgovačka društva, obrtnici, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) u sustavu PDV-a, zadruge i ustanove; Poslovni subjekti javnog sektora – trgovačka društva i ostali subjekti (agencije i ustanove i sl.) u vlasništvu ili većinskom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i/ili Republike Hrvatske.
Korisnici kredita trebaju dokazati da imaju poteškoće u poslovanju uzrokovane izravnim ili neizravnim učincima ruske agresije na Ukrajinu temeljem kriterija za procjenu učinaka krize (Izjava o utjecaju ruske agresije na Ukrajinu na poslovanje korisnika kredita).


Način kreditiranja: kreditiranje u suradnji s poslovnim bankama po modelu podjele rizika – korisnik kredita Zahtjev i pripadajuću dokumentaciju podnosi poslovnoj banci; izravno kreditiranje – korisnik kredita Zahtjev i pripadajuću dokumentaciju podnosi HBOR-u.

Iznos kredita:
Najniži mogući iznos pojedinog kredita: po modelu podjele rizika s poslovnom bankom – u pravilu 135.000 EUR* za HBOR-ov udio u kreditu / izravni krediti HBOR-a: 200.000 EUR.
Najviši iznos pojedinog kredita u kunskoj protuvrijednosti iznosa iznad 500.000 EUR odnosno kredit koji se odobrava temeljem odjeljka 2.3. Privremenog okvira za mjere državne potpore u kriznim situacijama za potporu gospodarstvu nakon ruske agresije na Ukrajinu (SL C 131 l, 24.3.2022.), ne smije prijeći:


a) 15% prosječnog ukupnog poslovnog godišnjeg prihoda koji je korisnik kredita ostvario tijekom zadnja tri zaključena računovodstvena razdoblja; ako korisnici mjere nemaju tri zaključena godišnja financijska
izvještaja, ova primjenjiva gornja granica izračunat će se na temelju trajanja postojanja poduzetnika u trenutku kada je isti podnio zahtjev za potporu, a minimalno temeljem jednog zaključenog godišnjeg financijskog izvještaja ili

b) 50 % troškova energije tijekom 12 mjeseci prije mjeseca u kojem je podnesen zahtjev za kredit;


c) iznimno i uz odgovarajuće obrazloženje i na temelju izjave korisnika kredita o njegovim potrebama za likvidnošću uzrokovane trenutnom krizom, iznos kredita može se povećati da pokrije potrebe za likvidnošću od trenutka dodjele u sljedećih 12 mjeseci za male i srednje poduzetnike i u sljedećih 6 mjeseci za velika poduzeća; ako veliki poduzetnici moraju pružiti financijske kolaterale za trgovanje na energetskim tržištima, u svrhu opskrbe energentima i njihove distribucije na domaćem tržištu, iznos zajma može se povećati kako bi se pokrile potrebe za likvidnošću koje proizlaze iz tih djelatnosti za sljedećih 12 mjeseci.


Kamatna stopa: Za izravne kredite HBOR-a i za kredite po modelu podjele rizika s poslovnom bankom (za HBOR-ov udio u kreditu):

  • za razdoblje korištenja i prve tri godine otplate kredita: od 0,50% godišnje, fiksno, ovisno o propisima o dodjeli državnih potpora i/ili potpora male vrijednosti, instrumentima osiguranja kredita i
    cijeni raspoloživih izvora financiranja;
    -za 4. i 5. godinu otplate kredita: od 2,00% godišnje, fiksna ili od 2,50% godišnje, fiksna, ovisno o HBORovoj procjeni kreditne sposobnosti korisnika kredita, propisima o dodjeli državnih potpora i/ili potpora
    male vrijednosti, instrumentima osiguranja kredita i cijeni raspoloživih izvora financiranja.
    HBOR zadržava pravo utvrđivanja visine kamatne stope drugačije od navedene u programu za svaki pojedinačni kredit u iznosu 5 milijuna EUR ili više.
    Rok korištenja: do 12 mjeseci.
    Rok otplate: do 5 godina uključujući poček do 1 godine.
    Instrument osiguranja: kod kreditiranja u suradnji s poslovnim bankama po modelu podjele rizika – instrumente osiguranja utvrđuju poslovna banka i HBOR; kod izravnog kreditiranja – instrumente osiguranja utvrđuje HBOR.
2. MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, HBOR, HAMAG-BICRO: Obrtna sredstva iz Programa ruralnog razvoja sredstva


2.1.Obrtna sredstva za ruralni razvoj (link)

Namjena: Obrtna sredstva za ruralni razvoj nude pristup financiranju obrtnih sredstava potrebnih za neometano odvijanje proizvodnje i financiranje tekućeg poslovanja za prihvatljive krajnje primatelje;

Ciljana skupina: Prihvatljivi korisnici kredita su poljoprivrednici i prerađivači poljoprivrednih proizvoda te subjekti malog gospodarstva koji djeluju u sektoru šumarstva u sljedećim organizacijskim oblicima:
OPG u sustavu PDV-a, obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, trgovačko društvo (uključujući proizvođačke organizacije), zadruga (uključujući proizvođačke organizacije).
Korisnici kredita trebaju dokazati da imaju poteškoće u poslovanju u skladu s kriterijima usvojenim od strane Ministarstva poljoprivrede.

Iznos kredita: 190.000 – 1.520.000 HRK (25.000 – 200.000 EUR) po kreditu, najviše 1.520.000 HRK po jednom poduzetniku.
Kamatna stopa: 0,5%
Rok korištenja: u pravilu do 6 mjeseci
Poček: do 12 mjeseci
Rok otplate: do 5 godina uključujući poček do 12 mjeseci
Instrument osiguranja: Bjanko i obične zadužnice


2.2.Mikro zajmovi za obrtna sredstva za ruralni razvoj (link)

Namjena: Mjera je namijenjena malim poljoprivrednicima koji imaju poteškoće s likvidnošću, a cilj je pružiti podršku poljoprivrednicima da se pripreme za sjetvu i organiziraju proizvodnju.

Ciljana skupina: Prihvatljivi korisnici zajma su poljoprivrednici i prerađivači poljoprivrednih proizvoda te subjekti koji djeluju u sektoru šumarstva, a pripadaju kategoriji mikro/malih poduzetnika malog gospodarstva kao jedan od prihvatljivih organizacijskih oblika: OPG, obrt, trgovačko društvo ili zadruga ili proizvođačka organizacija te druga pravna osoba.
Iznos kredita: 1.000 – 25.000 EUR
Kamatna stopa: 0,5%
Rok korištenja: 3 mjeseca
Poček: do 12 mjeseci ukoliko je rok otplate dulji od 2 godine
Rok otplate: do 3 godina uz uključeni poček; kvartalna otplata glavnice i kamate Instrument osiguranja: Zadužnice poslovnog subjekta/vlasnika i ostali instrumenti osiguranja prema procjeni rizika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content