• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Zahvaljujući Nikoli Zemanu iz Lipovljana, ispunjena božićna želja štićenice dječjeg doma

Nikola Zeman (85) iz Lipovljana, istraživač i kroničar mjesne povijesti, autor knjiga o Krivaju, Čehoslovačkoj besedi i župi Lipovljani, dugogodišnji član Čehoslovačke, a u novije vrijeme Češke besede općine Lipovljani, donirao je vlastiti, digitalni fotoaparat Canon i dodatnu foto opremu, štićenici Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik, odnosno štićenici Doma za djecu Lipik, kako se do nedavno zvala ova ustanova. U njemu već 100 godina neprekidno vode brigu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

 Nikola Zeman odlučio se na to nakon što je početkom prosinca prošle godine, na Novoj TV vidio prilog iz lipičkog Doma, u kojem su djeca smještena u njenu govorila o svojim božićnim željama.

Jedna štićenica dobne starosti slično kao i unuke Nikole Zemana, zaželjela je tada fotoaparat, jer je „poželjela naučiti fotografirati, a možda bi se bavila i foto reportažama” – rekla je tada. Kako svoj digitalni fotoaparat Nikola Zeman zbog bolesti više ne koristi, odlučio ga je pokloniti baš toj štićenici. U tom naumu ohrabrila ga je te podržala i supruga Ljubica.

Predaja donacije održana je u srijedu, 18. siječnja. Zajedno s odgojiteljicom iz Doma, Anom Vuković, Nikola Zeman sačekao je u domskoj blagovaonici štićenicu Marcelu (16) da dođe iz škole u Daruvaru, kako bi joj predao željeni poklon.

Za Marcelu to je bilo veliko iznenađenje jer se nije nadala tom poklonu. Upoznala se s donatorom Nikolom, rekla mu nekoliko crtica o sebi i naglasila kako je već treću godinu u lipičkom Domu, sada Centru za pružanje usluga u zajednici. Pohađa trogodišnju srednju školu u Daruvaru, ali jako voli crtanje i umjetnost, pa će fotografija biti novi korak u njenom bavljenju i istraživanju umjetnosti.  

To je potvrdila i njena odgajateljica Ana Vuković, koja je pokazala crteže štićenice Marcele, a jedan je trajno postavljen i u blagovaoni Doma. Obožava i mačke, pa će one vjerojatno biti prvi motivi fotografija koje će darovanim Canon-om fotografirati mlada Marcela.

-Život u dječjem domu nije lak, a kako sam i ja domsko dijete koje je poslije Drugog svjetskog rata živjelo i školovalo se u domu, ali ne u ovom, već u Domu u Daruvaru, htio sam te razveseliti i ostvariti želju. Uspješno koristi poklon i neka ti donese radost – rekao je, među ostalim, Nikola Zeman prilikom predaje dara.

Obzirom da zna kako je živjeti u dječjem domu, Nikola Zeman je, uz osobni poklon Marceli, za ostalih 40 štićenika donio suvenire Općine Lipovljani, a kuhinji Doma za djecu u Lipiku, odnosno Centra za pružanje usluga u zajednici, donirao još 20 kilograma jabuka i dva paketa mandarina.

-Sretan sam kad mogu pomoći, posebno u ovakvom slučaju. Kao da sam pomogao i nekom od svoje djece – zadovoljno nam je rekao Nikola Zeman po povratku iz Lipika.

Damir SMETKO  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content