Petak, 26 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

“Vrt bez ruža’’, zbirka poezije Željke Uhitil iz Lipovljana, predstavljena u Narodnoj knjižnici

Druga zbirka poezije Željke Uhitil iz Lipovljana, “Vrt bez ruža”, u opuštenom okružju predstavljena je javnosti u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani. Na promociju nove zbirke pjesama, u srijedu, 18. svibnja došli su ljubitelji poezije, sisački pjesnici, članovi Češke besede, te Matice hrvatske, Ogranak Lipovljani, koja je izdavač ove zbirke poezije.

        Na početku promocije, autoricu zbirke i sve prisutne pozdravila je Marita Štelma, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani, a zanimljiv kulturni događaj započela je Tatjana Dlouhi, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Lipovljani.

        O samoj, novo tiskanoj knjizi, najprije je govorila Melita Lenička, urednica i lektorica zbirke “Vrt bez ruža’’. Predstavila je autoricu, koja je u zadnje tri godine napisala više od tisuću pjesama, i izbor od 140 objavljenih radova u ovoj zbirci, samo je dio njenog napisanog opusa, razvrstano u 5 pjesničkih cjelina. Urednica je naglasila kako je “Vrt bez ruža”samo metafora Željkinog života u kojem joj ne cvjeta cvijeće, ali ona pjesmama sadi svoj vrt i ukrašava svoju dušu, tražeći smisao života i  postojanja. Željka je u pjesmama pronašla sebe i zaključila da kroz pjesme ponovo živi.

Autorica stihova Željka Uhitil, pročitala je nekoliko literarnih uradaka iz prve i druge cjeline nove knjige, a potom je o Željinoj novoj zbirci govorio Siniša Matasović, iz Siska, predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika SMŽ.

– Ne treba biti suviše strog u procjenjivanju njezine prve dvije knjige.Valja im pristupati s odgovarajućim zanosom i veseljem s kakvim ih autorica nesebično iznosi pred nas, u određenim trenucima svjesno se emotivno izlažući i ogoljavajući pred nama čitateljima, običnim smrtnicima od krvi, mesa i kosti. Takva je i ona sama, to ne krije, ne prekriva svoje misli i osjećaje neprovidnim velom magle svojstvenim tolikim drugim autorima – istaknuo je Siniša Matasović.

Nakon toga, opet je Željka Uhitil, čitala svoje stihove, a lijepom ugođaju promocije doprinio je i Danko Tomanić, koji, iako slijep, redovito prati sisačke pjesnike na njihovim nastupima i pjesmom uz gitaru stvara ugodno raspoloženje. Kako su, u ovoj zbirci “Vrt bez ruža”, čini se, mnoge pjesme obojane sivim i tamnim tonovima, pa čak i korice knjige, zvučna i skladno odsvirana gitara, donijela je više vedrine tijekom promocije. Vedrinu su širili još i Denis Vidović i Sanja Domenuš iz Siska, koji su, svojim stihovima, tako podržali poetski rad Željke Uhitil.

Prije samo godinu dana, Željka Uhitil iz Lipovljana, imala je velik broj pjesma zapisanih rukopisom po notesima. Sanjala je da neke od njih budu tiskane, a u zadnjih osam mjeseci, tiskane su joj dvije zbirke, što je ispunjenje davnog sna. I novi poticaj, za sricanje stihova?

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content