• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Vrlo uspješna bila je prošla godina Češke besede općine Lipovljani

Iako su početkom 2022. godine još uvijek trajale stroge epidemiološke mjere, vezane uz pandemiju Covida-19, a veće aktivnosti počele su se organizirati tek u proljeće na otvorenom prostoru, Češka beseda općine Lipovljani sudjelovala je tijekom prošle godine, na čak 27 različitih programa u Lipovljanima, po Hrvatskoj i u inozemstvu, čime je pokazala da je ozbiljno, marljivo i vrlo aktivno društvo, odnosno udruga na području općine Lipovljani.


Prikaz prošlogodišnjeg rada, ali i planovi za ovu godinu, predstavljeni su članstvu Češke besede Lipovljani, na redovnoj izbornoj godišnjoj Skupštini, održanoj u subotu, 13. svibnja, u Društvenom domu u Lipovljanima.


Skupštinu je vodio Miroslav Lovčanin, uz članice voditeljstva Željku Uhitil i Tinu Bukovski. Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani, otvorila je Skupštinu, pozdravila goste i podnijela godišnji izvještaj o radu ove Besede.


-Ususret 1. svibnju, u lipovljanskom parku smo 30. travnja, po prvi puta, organizirali stari češki običaj, podizanje majbana, koji je mjesec dana krasio park, zatim smo 5. srpnja po prvi puta obilježili blagdan Ćirila i Metoda, 9. srpnja smo obilježili važnu ‘Stotu obljetnicu Saveza Čeha u Hrvatskoj’, 27. kolovoza sudjelovali smo na ”Lipovljanskim susretima”, a 17. rujna naša Beseda održala je ”Dan češke kulture”. Od 30 rujana do 2. listopada bili smo na studijskom putovanju u Češkoj Republici, a godinu smo završili nastupom na Adventskom sajmu u Lipovljanima, kada smo uspjeli realizirati 27. nastup u prošloj godini – istaknula je Vjera Ožoga u svom izvješću o radu udruge u prošloj godini.


Financijsko izvješće za 2022. godinu Skupštini je podnio Branko Chour, blagajnik lipovljanske Besede. Ukupni prihod za ostvarivanje programa ostvarili su u iznosu od 95.781 kune, od čega je prihod od Saveza Čeha bio 60.000 kuna, a prihod u iznosu od 25.300 kuna od Općine Lipovljani. Ukupni rashod iznosio je 94.390 kuna, a najveći troškovi su usluge prijevoza u iznosu od 27.657 kuna.


Na Skupštini su još podnijeta izvješća gospodara, Nadzornog odbora, a predloženi su i Program rada i financijskog poslovanja za ovu godinu. Plan rada predviđa više od 20 nastupa članova Češke besede, za što planiraju ukupni prihod u iznosu od 18.400 eura. Skupština je sva izvješća i prijedloge planova jednoglasno usvojila. U izbornom dijelu Skupštine, dana je razrješnica dosadašnjem čelništvu Besede, a Vojta Bursik, u ime kandidacijske komisije predložio je kandidate za Upravni i Nadzorni odbor Češke besede u Lipovljanima. Prijedlog je također, javnim glasovanjem, jednoglasno prihvaćen.
Za članove Upravnom odbora izabrani su: Tina Bukovski, Brasnko Chour, Violeta Debeljak, Ivan Doležal, Franjo Hojka, Slavko Kupski, Miroslav Lovčanin, Vjera Ožoga, Ana Repinc Androšević, Kristina Rosy Savić, Željka Uhitil i Marija Uhitil, kao pričuvni član.


U Nadzorni odbor izabrani su Vojta Bursik, Željko Plemenik, Nikola Zeman i Dražen Herceg, kao pričuvni član.


Skupština je završila prigodnim obraćanjem gostiju. Čestitke na uspješnom radu i zajedničkoj suradnji uputili su Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, Ivan Semenjuk, predsjednik KPDU Karpati, Nevenka Zorić, predsjednica MPZ ‘Lira’, Tatjana Dlouhi, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Lipovljani, i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.


U svom pozdravom obraćanju općinski načelnik Nikola Horvat, zahvalio je svim članicama i članovima Češke besede koji aktivno sudjeluju u nastupima i svim aktivnostima ove Besede, i time čuvaju češke običaje koji su sa svojim doseljavanjem donijeli i njihovi preci. Pohvalio je i velik broj nastupa, pa naglasio da će ove godine trebati posebno aktivne članove Besede, jer je Češka ‘zemlja partner’ ovogodišnjih ”Lipovljanskih susreta”. U okviru tog programa dogovren je i dolazak jednog ansambla iz Kyjova, Moravska, koji će nastupiti na ”Lipovljanskim susretima” na završetku kulturno-umjetničkog programa. Novoizabranim članovima Upravnog i nadzornog odbora zaželio je uspješan rad.


Za sve prisutne goste i članove Češke besede općine Lipovljani, priređen je i jednosatni kulturni program. Na pozornici su nastupile plesna i glazbena skupina, djeca iz Osnovne škole u Lipovljanima koji uče češki jezik, pjevačka skupina ”Lepeza” i gostujući KUD iz Banove Jaruge. Bio je to podsjetnik na prošlogodišnji rad i nastupe svih skupina Češke besede općine Lipovljani.

Damir SMETKO
Fotografije: Mario BUKOVSKI i Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content