• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Vrlo uspješna 30-ta godina rada KPD ”Karpati” iz Lipovljana

Pregled uspješnog rada u prošloj godini i najava rada za 2023. godinu, zajedno s financijskim planovima i ostvarenjima, najznačajnije su točke redovne godišnje Skupštine, Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ”Karpati” iz Lipovljana. Skupština je održana u nedjelju, 26. veljače, u Društvenom domu u Lipovljanima, uz kraći pjevački i plesni program članova ove udruge.

         Godišnju Skupštinu otvorio je Ivan Semenjuk, predsjednik ”Karpata”, koji podnio izvješće o radu u 2022. godini.

         Tridesetak prošlogodišnjih nastupa na raznim manifestacijama u Hrvatskoj, članovi ”Karpata” izveli su u cilju pokazivanja bogate ukrajinske kulture pjesama i naročito plesova, ali i u znaku podrške svojim sunarodnjacima koji trpe agresiju na svoju zemlju i svoje obitelji. Zao je Ivan Semenjuk već na početku svog izvješća naglasio:

         -Protekla godina bila je obilježena početkom agresije Rusije na Ukrajinu. Kao pripadnici ukrajinske nacionalne manjine u RH, trudili smo se pomoći Ukrajini, u skladu s našim mogućnostima. Održali smo u našoj crkvi molitvu za mir u Ukrajini, odali počast herojima Ukrajine, bili na mirnim prosvjedima u Zagrebu, a tijekom godine, uz pomoć Općine Lipovljani angažirali se na smještaju dvije prognaničke ukrajinske obitelji s malom djecom.

         Nakon niza nastupa, u okviru ”Lipovljanskih susreta” bili smo domaćini Zaslužnom zakarpatskom akademskom zboru iz Užgoroda, organizirali ”Večer ukrajinske pjesme i plesa” i na njoj obilježili 30. godišnjicu rada naših ”Karpata”.

         Prošlu godinu završili smo nastupom u Kaniži 17. prosinca – završio je izvješće o radu društva, Ivan Semenjuk.

         Financijsko izvješće o poslovanju u prošloj godini podnijela je blagajnica Ankica Mrkša. U protekloj godini ostvarili su ukupni prihod u iznosu od 141.341 kune, a ukupni rashodi bili su im 115.100 kuna. Za svoje programe najviše su sredstava oprihodovali od Savjeta za nacionalne manjine RH, ukupno 88.000 kuna i Općine Lipovljani, ukupno 15.000 kuna, a najveći su im troškovi prijevoz na nastupe koji su platili više od 37.000 kuna.

         Za ovu godinu planiraju prihod u iznosu od 22.000 eura, prema pripremljenim programima. A najveći program ih očekuje 9. i 10. lipnja, kad će u Lipovljanima biti domaćin centralnoj smotri svih društava Ukrajinske zajednice u Republici Hrvatskoj.  

         Nakon jednoglasnog prihvaćenja izvješća o radu i financijskom poslovanju, te planova za ovu godinu, Skupštinu su pozdravili i gosti. Pozdravne riječi uputili su gosti, Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede Lipovljani, Nevenka Zorić, predsjednica MPZ ”Lira”, Melita Lenička, dopredsjednica Matice hrvatske, ogranak Lipovljani, i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

         -Želim pohvaliti vaš rad u prošloj godini, o kom smo čuli u izvještaju o radu. Želim vam i zahvaliti za svaki nastup kojeg ste održali na manifestacijama koje su održane na području općine Lipovljani, ali i van nje. Jer, i one su prezentacija općine Lipovljani, a osobito svog kulturnog rada kojim se ponosimo. Posebno hvala predsjedniku Ivanu Semenjuku, za angažiranje na ”Lipovljanskim susretima” i brigu za goste manifestacije, zbor iz Užgoroda.

Želim da i ove godine ostvarite sve svoje planove, da vam se ostvari financijski plan. Općina Lipovljani vaš rad će podržati u 100%-tnom planiranom iznosu od 3.000 eura, kako bi bio što bolji i kvalitetniji. Svake godine sve više izdvajamo za rad udruga iz općinskog proračuna, jer udruge su duša kulturnog i društvenog života naše općine.– rekao je na kraju pozdravne riječi Nikola Horvat.

         Prije održavanja Skupštine, održan je kraći kulturni program. Pjevački zbor ”Karpata” otpjevao je himne i dvije ukrajinske pjesme, čiji je autor Taras Ševčenko, a mlada plesna skupina otplesala je dva ukrajinska plesa. Skupština je završila zajedničkim druženjem članova i njihovih gostiju.        Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content