• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Vrlo lijepa ”Kazališna večer” Češke besede općine Lipovljani

Češka beseda općine Lipovljani održala je, za svoje članove, ”Divadelní večírek”, odnosno ”Kazališnu večer”, u subotu, 27. svibnja u Društvenom domu u Lipovljanima. S predstavama su nastupile glumačka skupina Češke besede Zagrebačke županije iz Dubrave i Dramska sekcija HKUU ”Trenk” iz Nove Gradiške.

         Svoj doprinos kazališnoj večeri dali su i domaćini. Članica Besede Željka Uhitil, u pauzi između dvije predstave, čitala je nekoliko svojih pjesma iz objavljenih zbirki poezije, a kazališnu večer zaokružile su lijepim nastupom članice ”Lepeze”, pjevačke skupine ČB OL, pod vodstvom prof. Franje Rodića i pjesma ”Svoj na svom”, koju su ponovo sjajno izveli Tina Bukovski i Krešimir Sudra.

Nakon izvedenog programa, glazbena grupa ‘Zlatne godine’ popratila je zajedničko druženje gostiju i domaćih članova Češke besede. A izvedeni program bio je izvrstan. Dojmljivu predstavu ”Proĕ moravska Madona plakala”, odnosno ”Zašto je moravska Madona plakala”,  autorice Vlatke Danjek iz Daruvara, vrlo dojmljivo i emotivno izveli su članovi Češke besede Zagrebačke županije. Prikaz se temelji na legendi o plaću, odnosno suzama Majke Božje iz Mistřína u Moravskoj, u vrijeme kad su se njezini vjernici iseljavali, najčešće u Hrvatsku.

Cijeloj priči dodane su i pjesme, češke i hrvatske, koje vrhunski izvodi glazbena i pjevačka skupina ove Češke besede, a koje su kao zbor među najboljima u Savez Čeha Hrvatske, pa je ukupni dojam predstave bio i više nego odličan. Kod mnogih gledatelja i emotivan. Kip Majke Božje iz Mistřína danas je na pokrajinom oltaru crkve u Dubravi, a iz Moravske ga je donijela obitelj Kosik.

Drugu kazališnu predstavu odigrali su članovi dramske sekcije HKUU ”Trenk” iz Nove Gradiške. Komedija ”Za života”, s elementima ”crne satire”, dobrano je nasmijala prisutne i podsjetila ih na slične događaje u stvarnom životu. Posebno je urnebesno bilo u trećem činu predstave, kad se na sceni pojavio i mrtvački kovčeg.

Kazališnu večer zaokružio je nastup pjevačke skupine ”Lepeza”, domaće Češke besede, koja je, sve brojnija članicama, otpjevala nekoliko čeških pjesama.

          Vrlo lijep Divadelní večírek, odnosno ”Kazališna večer” Češke besede općine Lipovljani, završila je zajedničkim druženjem uz domaći glazbeni sastav ”Zlatne godine”. Kazališna večer, koja je u programu Češke besede jednom godišnje, ove je godine bila i više od kazališne večeri, a takvu će je pamtiti i svi koji su bili prisutni na njoj.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content