• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Uz ”Večer ukrajinske pjesme i plesa” obilježeno i 30 godina djelovanja KPD ”Karpati”

Kulturno prosvjetno društvo ”Karpati” iz Lipovljana, održalo je u subotu, 1. listopada, tradicionalnu manifestaciju ”Večer ukrajinske pjesme i plesa”, na kojoj je podjelom priznanja, obilježena 30. obljetnica uspješnog rada KPD ”Karpati”, Lipovljani.

         ”Večer ukrajinske pjesme i plesa” započela je himnama i odavanjem počasti svim umrlim članovima ”Karpata” tijekom proteklih 30 godina, od kako djeluje ova udruga Ukrajinaca u Lipovljanima. Sve sudionike manifestacije, i sve goste, pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik KPDU ”Karpati”. Tom prilikom podsjetio je i na 30-togodišnji uspješni rad ovog društva, u kom su gotovo svake godine imali 25 do 30 nastupa u Lipovljanima, po Hrvatskoj, u susjednim državama, ali i u Europi.

Na ”Večer pjesme…” i obilježavanja 30. obljetnice, pozvana su još tri ukrajinska društva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine, te KUD ”Matija Gubec” iz Gornje Stubice. Ali, prije svih, za prisutne posjetitelje, zapjevao je mješoviti pjevački zbor, odnosno starija pjevačka skupina domaćina. Pod vodstvom prof. Anamarije Nerad izveli su ukrajinske pjesme, ‘Kalena’ i ‘Tam na hori dubočok’.

Manifestaciju ”Večer ukrajinske pjesme i plesa”, u ime Nikole Horvata, načelnika općine Lipovljani, koji je stalni gost na priredbama KPD-a ”Karpati”, ove večeri pozdravila je Marijana Musij, direktorica Turističke zajednice općine Lipovljani. Prenijela je pozdrave načelnika Nikole Horvata, zahvalila je društvu za mnogobrojne aktivnosti i priredbe, te zaželjela i daljnji uspješni rad svih članova društva.

Svim prisutnim zapjevala je i mlađa pjevačka skupina, i to ukrajinske pjesme ‘Dunaju, Dunaju’ i ‘Na hori dva dubke’. Prvi od gostiju nastupili su članovi Udruženja Ukrajinaca ”Verhovena” iz Gradiške, koje već 11 godina njeguje kulturnu baštinu ukrajinskog naroda, i nastupaju po festivalima Ukrajinaca u Bosni i Hercegovini. Muška pjevačka grupa otpjevala je tri domoljubne ukrajinske pjesme.

Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo ”Taras Ševčenko” iz Kaniže, sa svojim mladim članovima, otplesalo je tri ukrajinska plesa. Nakon njih, članovi Ukrajinskog kulturnog centra ”Kobzar” iz Novog Sada, koji duže od 20 godina čuvaju ukrajinske pjesme i plesove, pod vodstvom profesorice glazbe, otpjevali su tri ukrajinske pjesme, uz glazbenu pratnju.

”Večer ukrajinske pjesme i plesa” u Lipovljanima završila je nastupom članova KUD-a ”Matija Gubec” iz Gornje Stubice. Pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja u izvedbi odrasle, ali i dječje folklorne skupine, u pratnji svirača, pokazano je zajedništvo, ali i raznovrsnost hrvatske kulturne baštine.

Zahvalnice i prigodne poklone predsjednicima gostujućih društava Danijeli Leščen iz Gradiške, Željku Hasu iz Kaniže, Miri Kalenjuku iz Novog Sada i Božidaru Sačeru iz Gornje Stubice, u ime ”Karpata” uručio je Ivan Semenjuk.

Uz obilježavanje 30. godišnjice postojanja i rada KPD ”Karpata”, za 30 godina vjernosti društvu, uručeno je 12 prigodnih Zahvalnica. Primili su ih: Bogdan Hnatjuk, Mirko Fedak, Ivica Ardan, Vladimir Kačmarčik, Dubravka Kačmarčik, Ljubica Semenjuk, Sofija Ovad, Štefica Hoško, Zdravko Hoško, Zlata Kostecki, Marija Poljak i Antun Fedak. U ime nagrađenih zahvalio se Mirko Fedak.

Prigodan poklon i Zahvalnica, dodijeljeni su Mariji Duda i načelniku Nikoli Horvatu, za izuzetno zalaganje na zbrinjavanju prognanih Ukrajinaca, za pomoć pruženu u prvim danima izbjeglištva, te za brigu i osiguranje smještaja u Lipovljanima. Dvije prognaničke obitelji smještene u Lipovljanima, bile su prisutne ovogodišnjoj ”Večeri ukrajinske pjesme i plesa” u Lipovljanima.    

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content