• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Uz Svjetski dan srca održana prva preventivna zdravstvena akcija u Lipovljanima

U povodu Svjetskog dana srca, koji se obilježava 29. rujna svake godine, u Lipovljanima je na prijedlog dr. Mateja Ribara, specijalizanta kardiologije iz Lipovljana, prvi puta održana preventivna zdravstvena akcija mjerenja rizičnih čimbenika, koji utječu na zdravlje srca. Prva preventivna zdravstvena akcija u Lipovljanima, održana je u petak, 30. rujna, u Društvenom domu, a odaziv na akciju bio je iznad svih očekivanja.

U petosatnoj akciji mjerenja glukoze, kolesterola, urata u krvi, krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase, snimanja elektrokardiograma, fizikalnog pregleda, stručnog savjetovanja s doktorom, i po potrebi upućivanja na dalje pretrage, sudjelovalo je gotovo 200 sumještana Lipovljana, ali i žitelja Krivaja, Piljenica i Kraljeve Velike.

Već iza 8.30 sati dolazili su prvi sumještani kako bi prekontrolirali svoje zdravstveno stanje u ovoj preventivnoj akciji. Kako je odaziv bio velik i iznad svih očekivanja, zainteresirani su čekali u redovima, a akcija je i produžena za dva sata, kako bi svi pristigli bili obrađeni.

Uz dr. Mateja Ribara, inicijatora i provoditelja akcije, na mjerenju rizičnih čimbenika pomagale su medicinske sestre Ambulante u Lipovljanima, Doma zdravlja Kutina, ispostava Novska, Sofija Martinovski i Maja Jajtić, te Dubravka Hubak, medicinska sestra KBC Zagreb.

Tijekom provođenja preventivne zdravstvene akcije, podršku ideji dr. Mateja Ribara, ali i samoj realizaciji, dali su Željko Lenart, saborski zastupnik iz Kutine i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Uz obilazak, zahvalili su mu za poticanje i osobno angažiranje na provođenju ove zdravstvene akcije.

Iako je preventivna zdravstvena akcija trajala ukupno 5 sati, umjesto planirana 3 sata, dr. Matej Ribar bio je dobro raspoložen po završetku iste.

-Više sam nego zadovoljan odazivom sumještana na ova preventivna mjerenja, jer je je bilo iznad očekivanja. Mogu reći da mnogi danas prekontrolirani, imaju problema s prekomjernom težinom, tlakom i ”slatkoćom”, a za nekoliko osoba smo ugovorili termine za dalje pretrage. Akcija je uspjela pa ćemo ju održati i iduće godine uz Svjetski dan srca – rekao nam je dr. Matej Ribar.

Tijekom čekanja na mjerenje rizičnih čimbenika, mnogi sumještani pohvalno su se izrazili o organiziranju ovakve preventivne akcije.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content