• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Uz izvrstan glazbeni dio programa, započeli ”Dani slovačke kulture” u Lipovljanima

Misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima, kojeg je vodio župnik Tomislav Pavlović, u petak, 21. listopada, započeli su ovogodišnji Dani slovačke kulture u Lipovljanima. Matica slovačka Lipovljani, zajedno s Vijećem slovačke manjine i predstavnikom slovačke manjine u Sisačko moslavačkoj županiji, pripremili su dvodnevni program u čast raznovrsnosti slovačke kulture.

Nakon održanog bogoslužja i prisjećanja na sve preminule Slovaka s lipovljanskog područja, članovi Mješovitog pjevačkog zbora ”Lira”, pod ravnanjem prof. Franje Rodića, pred oltarom sv. Josipa izveli su nekoliko slovačkih duhovnim pjesama. Odličan nastup zbora ”Lira”, koji godinama izvodi slovačke pjesme, kao dio Matice slovačke Lipovljani, dobio je dug pljesak prisutnih vjernika i poziv na bis.

Program uz Dane slovačke kulture nastavljen je u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani, u kojoj je priređeno otvorenje prigodne izložbe ”Značajni Hrvati u Slovačkoj”. Izložbu je pripremio Muzej hrvatske kulture iz Slovačke, a o njoj i predstavljenim Hrvatima, govorili su Marita Štelma i Josip Krajči.

Glazbeno iznenađenje, na kraju otvorenja izložbe, priredili su mlađi članovi Matice slovačke. Kristijan Sudra i Tina Bukovski izveli su, po prvi puta, pjesmu Željke Uhitil, posvećenu Lipovljanima. Izložba se tijekom slijedećeg tjedna može razgledati u Knjižnici, a raznovrsniji glazbeni i filmski program pripremljen je za nastavak Dana slovačke kulture u Lipovljanima.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content