• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Uz blagdan Svih svetih višednevni obilazak grobova preminulih

Na području općine Lipovljani, kao i u čitavoj Hrvatskoj, na blagdan Svih svetih u utorak, 1. studenog, u velikom broju odlazilo se na groblja kako bi se obišla vječna počivališta dragih osoba. Uz blagdan Sisveta služena je i sveta misa, a mnogi su se prisjetili i žrtve poginulih hrvatskih branitelja.

        Za sve svete osobe, od Blažene Djevice Marije do sv. Tereze Avilske, župnik lipovljanske župe Tomislav Pavlović služio je u župnoj crkvi misno slavlje. Prisjetio se tada i ljudske prolaznosti na zemlji, ali i života svetih osoba koje su tijekom svog života živjele u skladu s Božjim naukom.

        Nakon misnog slavlja, župnik Pavlović, praćen ministrantima i vjernicima, izmolio je molitve kod Velikog križa na mjesnom groblju u Lipovljanima i kod središnjeg križa, odnosno spomenika nevinim jasenovačkim žrtvama te kod grobova lipovljanskih župnika koji su na ovom groblju pokopani. Potom je na zahtjev vjernika, blagoslivljao  posljednja počivališta na lipovljanskom groblju, a nakon toga i na grobljima u Kraljevoj Velikoj, Piljenicama, Krivaju i ostalim grobljima lipovljanske župe.

        Na svetoj misi te molitvama na lipovljanskom groblju, bio je prisutan i općinski načelnik Nikola Horvat sa suradnicima.  Osim toga, izaslanstvo Općine Lipovljani predvođeno Tomislavom Lukšićem, predsjednikom Općinskog vijeća Lipovljani, u kom su uz načelnika Nikolu Horvata još bili Josip Hudec, općinski vijećnik i Željko Pogačić, predsjednik lipovljanske udruge ratnih veterana, položili su vijenac i zapalili svijeće na lipovljanskom groblju, u ponedjeljak, 31. listopada za sve umrle osobe na području općine Lipovljani.

        Ovogodišnje Sisvete protekle su u znaku masovnog obilaženja i uređenja grobova najmilijih te grobova ratnih stradalnika, tijekom više dana, a najčešće od petka, 28. listopada pa do utorka, 1. studenog. Tome je doprinijelo i iznimno lijepo i toplo vrijeme, s dnevnim temperaturama koje su dosezale i 25 ͦ C.

Tekst: Damir SMETKO

Fotografije: Damir Smetko, Zlatko Pješ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content