• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Uspješno održane vatrogasne vježbe u Područnim školama Kraljeva Velika i Piljenice

Zapovjedništvo Vatrogasne zajednice općine Lipovljani organiziralo je vatrogasnu vježbu u Područnim školama Kraljeva Velika i Piljenice, s ciljem uvježbavanja spašavanja i zbrinjavanja učenika i učitelja u slučaju požara, potresa ili drugih ugroza. Vježbe su održane u dopodnevnim satima, u srijedu, 31. svibnja, a sudjelovali su vatrogasci iz četiriju vatrogasnih društava.

        Najprije se ”dogodio” požar u Područnoj školi Kraljeva Velika. Jedan, od dva razreda djece ostao je ”zarobljen” u učionici, pa su do djece došli vatrogasci i izveli ih iz objekta. Dvije učenice ”bile su lakše ozlijeđene”, kao i domar, kojeg su iznijeli na nosilima. U analizi vježbe utvrđeno je da put izlaska iz zgrade nije slobodan i da se ulazna vrata otvaraju u unutrašnjost, a ne prema van iz zgrade.

        Slična vježba ponovljena je i u Područnoj školi Piljenice. Dio djece je uspio izaći, nakon  što se požar pojavio, a dio je s učiteljem ostao zarobljen na katu školske zgrade. Potražni tim K-9 pronašao je jednog učenika, pa je kao i učitelju, pružena prva pomoć.

        Dok su vatrogascima iz Lipovljana, u Kraljevoj Velikoj pomagali domaći vatrogasci, u Piljenicama su to isto činili vatrogasci iz Piljenica. U vježbi spašavanja i evakuacije učenika Područnih škola Kraljeve Velike i Piljenica sudjelovalo je 6 vatrogasca iz DVD-a Lipovljana, po 3 vatrogasca iz DVD-a Kraljeva Velika i Piljenice, te bolničarka iz DVD-a Bročice i K-9 tim Aleksandar Milićević i potražni pas Kira. Preventivnom vatrogasnom akcijom spašavanja zapovijedala je Dijana Vanjek, zapovjednica Vatrogasne zajednice općine Lipovljani.

        Preventivne vježbe su bile vrlo uspješne, a odmah po njihovom završetku napravljena je kratka analiza vježbi. Ulazna vrata na oba školska objekta otvaraju se u prostoriju, umjesto prema van, a kod masovnog izlaska u slučaju opasnosti to može biti problem. Učenici su pokazali i dobro znanje o postupanju u slučaju ugroze, pa su, zajedno sa svojim učiteljicama i učiteljem pozvani da posjete Vatrogasno spremište DVD-a Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content