ČIHALO SE PERJE U PILJENICAMA

Čihanje perja skupljenog tijekom godine od domaćih životinja, nekad je bio uobičajeni posao u domaćinstvima našeg područja. Zimi, za dugih noći, čijala bi bila mjesta društvenog događanja po selima, mjesta korisnog posla, a na kraju i mjesto zabave većine žitelja nekog naselja. Danas više čijala nema po našim domaćinstvima, a sjećanje na čihanje perja, već niz godina, organiziraju članice Udruge žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica.

1-cijalo 003Po uzoru na tradicijski posao i običaje čihanja perja, ove godine, žene ‘Mlinarica’ organizirale su ‘Čijalo’ u nedjelju, 8. ožujka, navečer, u Društvenom domu u Piljenicama. U gostima su im bile članice udruga žena iz bliže okolice: Kraljeve Velike, Nove i Stare Subocke, Ilove i Janja Lipe. Sat vremena se čihalo pripremljeno perje ‘Mlinarica’ iz Piljenica, a ostatak vremena žene su se družile, pjevale i plesale uz ‘Prijatelje tambura’, domaće tamburaše koji su ponudili tradicijski ugođaj.

‘Mlinarice’, kao odlične domaćice, a ove godine su im u organizaciji pomogli i članovi DVD-a Piljenice, za sve goste čehanja perja priredile su kolače, čije su recepte već objavile u knjizi grupe autora o Piljenicama ‘Od mlinskog kotača do ivanjskih kolača’. Na stolovima se našlo i kolača čiji će recepti biti tiskani u novoj knjizi, koja je u pripremi, a ‘Mlinarice’ bi voljele da bude tiskana već ove godine. Osim kolača bilo je i suhomesnatih proizvoda.

2-cijalo 007Po prvi puta gosti piljeničkog ‘Čijala’ mogli su probati, i glasovanjem odabrati, najbolju domaću kobasicu pripremljenu u Piljenicama. Biralo se među 10 odličnih suhih kobasica različite recepture, a najviše glasova dobila je kobasica koju je na degustaciju ponudio Robert (i Zrinka) Rožić. U ime ‘Mlinarica’ Melita Lenička, nagradila je vlasnika najboljeg, ili možda najukusnijeg, suhomesnatog proizvoda domaće proizvodnje, što je poput čijala, također, tradicijski posao i običaj naših domaćinstava, ipak još uvijek puno više prisutan nego čijalo. Poklone su dobili još Damir Kvaternik i Jasnim Mandin, čije su kobasice dobile nešto manje glasova, od pobjedničke, ali još uvijek odličnog okusa za osvajanje drugog mjesta.

‘Čijalo u Piljenicama’ podsjetilo je još jednom na tradicijske poslove i običaje hrvatskog sela, tijekom njegovog razvoja. Kako sela tiho propadaju, a s njima i gotovo svi njegovi običaji, sjećanje na čihanje perja iz negdašnjih vremena, za svaku je pohvalu, a svi gosti s nestrpljenjem će čekati čihanje perja u Piljenicama i iduće godine.                (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA 4-cijalo 0185-cijalo 020 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA3-cijalo 0156-cijalo 0307-cijalo 035

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content