• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Ukrajinski plesni ansambl iz Kanade oduševio nastupom u Lipovljanima

Nakon nastupa na Đakovačkim vezovima, plesači renomiranog ukrajinskog plesnog ansambla ”Rusalka” iz Winnipega u Kanadi, u ponedjeljak, 8. srpnja nastupili su u Lipovljanima. Sve gledatelje iskreno je oduševio njihov izuzetno energični nastup na pozornici Društvenog doma, pa nisu štedjeli svoje dlanove da dugo i jako zaplješću gostima iz Kanade za prikazani nastup. Na kraju programa upućen im je i poziv da slijedeće godine gostuju na ”Lipovljanskim susretima”.

         Poznati i cijenjeni plesni ansambl ”Rusalka” osnovali su u Kanadi, doseljeni Ukrajinci, davne 1964. godine, pa ove godine plesom i pjesmom slave 60 godina uspješnog rada i pokazivanja slobodarske ukrajinske kulture, posebno ukrajinskih zahtjevnih, artističkih plesova. U okviru dvotjedne turneje po Hrvatskoj, koja je započela u Đakovu, a nastavila se u Lipovljanima, plesači ”Rusalke” nastupit će još u Zagrebu, te na jadranskoj obali od Poreča do Dubrovnika, u kojem završavaju ovogodišnju turneju po Hrvatskoj. Vodi ih gospođa Laryssa Semchyshyn, iz Winnipega, Manitoba, kao predsjednica Upravnog odbora društva, a na turneji je 51 član Ukrajinskog plesnog ansambla ”Rusalka”.

         Zahvaljujući kontaktima i suradnji s Kulturno prosvjetnim društvom Ukrajinaca ”Karpati” iz Lipovljana, i predsjednikom Ivanom Semenjukom, ostvaren je nastup u Lipovljanima, kakav se rijetko ima priliku vidjeti. Uz plesače iz Kanade, nastup su ostvarili i članovi KPDU ”Karpati”, koji su zaplesali i zapjevali između plesnih točaka plesača ”Rusalke”. I baš se tu pokazalo, da koliko god bili udaljeni međusobno, ali i od Ukrajine, svi Ukrajinci njeguju svoju kulturu i običaje, koji su vrlo slični i puni radosti i okretnosti. Za kraj nastupa u Lipovljanima, gosti iz Kanade, izveli su najpoznatiji ukrajinski ples Hopak.

         Za izuzetan nastup, članovima ”Rusalke”, zahvalili su se Ivan Semenjuk, predsjednik ”Karpata” i osobno Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji im je uputio i poziv da iduće godine nastupe na ”Lipovljanskim susretima”, manifestaciji nacionalnih manjina Hrvatske.

         Gosti iz Kanade zahvalili su se za odličnu organizaciju nastupa. Za sve izvođače priređena je zajednička večera, i nekoliko sati zajedničkog druženja uz ukrajinske pjesme, koje je izvodila Anamarija Nerad iz Lipovljana, i uz podršku Ukrajini, i njezinim herojima koji ju već 2 godine, po cijenu vlastitih života, brane od napadače iz Rusije u nepravednom i nepotrebnom ratu Putinovih osvajača.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Županijske igre UDVDR RH Podružnica SMŽ

Dana 06. srpnja 2024. (subota) održane su Županijske sportske igre branitelja i veterana domovinskog rata, Podružnica SMŽ, u Općini Gvozd, naselje Vrginmost.

Skip to content