• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U Slovačkoj etno kući, ali i digitalno, održana je ”Noć muzeja 2022”

U samoj Slovačkoj etno kući, ali i digitalno, Matica slovačka Lipovljani održala je i ove godine programe kulturne manifestacije ”Noć muzeja”. Zbog epidemioloških mjera broj posjetitelja u Slovačkoj etno kući Lipovljani bio je ograničen i dozvoljen samo onima koji su imali covid potvrde, a od 18 sati u petak, 28. siječnja svi zainteresirani mogli su program ”Noći muzeja” vidjeti i digitalno, na stranicama Matice slovačke Lipovljani.

         Iako u Slovačkoj etno kući Lipovljani svake godine ima sve više obnovljenih objekata, etno-predmeta i podataka o radu i životu doseljenih Slovaka, zbog trajanja epidemije konronavirusa, tijekom ”Noći muzeja” održan je tek dio programa od mogućnosti.  Predstavljen je ovaj reprezentativni objekt i programa rada Matice slovačke Lipovljani, koju već niz godine uspješno vodi Josip Krajči, kao predsjednik udruge.

         Program ”Noći muzeja 2022” započeo je obilaskom stalnog postava Muzejske zbirke Slovačke etno kuće Lipovljani, uz razgovor o zbirci kao mjestu okupljanja pripadnika slovačke nacionalne manjine u Lipovljanima.

         Uz ‘Noć muzeja’ promovirana je i knjiga ”Slovačke etno kuća sa pogledom u prošlost”, autorice Slavice Moslavac iz Kutine. Kratki je to prikaz 9-to godišnjeg rada na uređenju Slovačke etno kuće u Lipovljanima, bogatstvu zatečenih etno predmeta slovačke obitelji i događaja Matice slovačke Lipovljani, na toj lokaciji.

         Do kraja ‘Noći muzeja 22” s prisutnim članovima Matice slovačke razgovaralo se o tome kako se nekad, tijekom 20. stoljeća, od doseljenja do širenja obitelji, radilo i živjelo na selu, obrađivala poljoprivreda i njegovala slovačka tradicija. U ovogodišnjoj ”Noći muzeja” Slovačku kuću u Lipovljanima obišlo je nešto više od 40 posjetitelja, kroz 6 sati odvijanja programa, a putem društvenih mreža posjetitelja je bilo gotovo 7 puta više.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Rasplesana mladost njeguje baštinu svojih predaka

Dvosatnim izvođenjem pjevačkog i plesnog programa, revijom narodnih nošnji i, prije toga, mimohodom svih društava kroz centar Lipovljana, ovogodišnji ”Lipovljanski susreti” još

Skip to content