• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U Osnovnoj školi u Lipovljanima započeli vrijedan projekt STEM edukacije

Osnovna škola Josipa Kozarca iz Lipovljana, 1. rujna ove godine, započela je provoditi novi projekt za učitelje i učenike škole iz STEM područja, koji se sa 85% financira novcem iz Europskog fonda. Početna konferencija novog projekta održana je u srijedu, 12. listopada, u popodnevnim satima u Osnovnoj školi. Vrijednost ovog projekta je 2.758.242,13 kuna, odnosno 366.276,09 eura, a trajat će 17. mjeseci, do 31. siječnja 2024. godine.

STEM edukacija obuhvaća učenje četiri područja: prirodne znanosti, informatiku, inženjerstvo i matematiku na interdisciplinaran način, koji ima svoju mjerljivu i jasnu primjenu. Ono se razlikuje po tomu što je sadašnje obrazovanje podijeljeno na školske predmete, a STEM edukacija obuhvaća rješavanje određenog problema koristeći znanje iz svih ovih područja. Tako se želi poticati učenje općeg znanja kako bi ga se moglo koristiti po potrebi u rješavanju problema.

Novom projektu, koji je nazvan: ”Istražujući raSTEMo / Explore and grow with STEM”, nositelj je Osnovna škola Josipa Kozarca, uz dva partnera u projektu i to: Otvorena računalna radionica ”Svi smo protiv” iz Zagreba i GeoCamp Island ehf., Reykjanesbaer s Islanda.

Školu i njene specifičnosti, te pripremu i opis novog projekta predstavila je Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana. Ciljeve projekta predstavila je učiteljica Valentina Jugović, koordinatorica projekta pri Osnovnoj školi u Lipovljanima.

Pet je ciljeva koji se žele ostvariti tijekom trajanja projekta. Prije svega žele ojačati kapacitete osnovne škole u STEM području, s ciljem poboljšanja STEM vještina učitelja i STEM vještina učenika, kroz modernizaciju i nabavu STEM opreme stvoriti preduvjete za kvalitetnu provedbu projektnih aktivnosti, korištenjem odgovarajuće opreme, koja je školi i učenicima zbog socio-ekonomskih čimbenika otežan pristup, doprinijeti smanjenju gospodarskih i socijalnih razlika, jačati društvenu i gospodarsku koheziju s naglaskom na jačanje podrške jednakim mogućnostima za obrazovanje osnovnoškolske djece, i nadograditi infrastrukturu i opremu u svrhu razvoja funkcionalnih STEM učionica i kabineta.

Uz ravnateljicu Mirjanu Faltis, koordinatoricu projekta Valentinu Jugović, članice školskog projektnog tima koje će sudjelovati u ostvarivanju projekta ”Istražujući raSTEMo / Explore and grow vith STEM”  još su: Sanja Baić, tajnica škole, Mirjana Čop, financijsko-administrativni specijalist, Ivana Klišanin, učiteljica fizike, Adriana Šegotić, učiteljica matematike, Viktorija Liščinski, učiteljica informatike, Marina Tremski, učiteljica tehničke kulture, Ivana Ptičar, učiteljica razredne nastave i Tatjana Dlouhi, učiteljica razredne nastave.   

Na početnoj konferenciji o svom partnerstvu u projektu govorili su Mladen Plazibat, koordinator projekta u ime Otvorene računalne radionice iz Zagreba i putem video veze, Arnbjorn Olaffson, koordinator projekta u ime GeoCampa s Islanda.

Čestitke školi Josipa Kozarca u Lipovljanima uputila je Robertina Štajdohar, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo, u ime osnivača Sisačko-moslavačke županije. Početnoj konferenciji u ime Općine Lipovljani, bio je prisutan Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani, te Marijana Musij, direktorica Turističke zajednice općine Lipovljani.

U programu predstavljanja novog projekta sudjelovali su učenici i nastavnici Osnovne škole.     

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content