• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U Lipovljanima započelo obilježavanje 400 godina mučeništva sv. Jozafata, ukrajinskog sveca

Grkokatolička vjerska zajednica u Hrvatskoj, okupljena u Križevačku eparhiju, započela je obilježavanje jubileja 400 godina od mučeništva i smrti sv. Jozafata, ukrajinskog sveca. Početak obilježavanja u Hrvatskoj, održan je u Lipovljanima, u grkokatoličkoj župnoj crkvi sv. Ane, a obilježen je trodnevnim vjerskim slavljem, od petka, 20. do nedjelje, 22. listopada.

        Obilježavanje jubileja 400 godina mučeništva i smrti sv. Jozafata, nakon Lipovljana, nastavit će se trodnevnicama u Osijeku, Slavonskom Brodu, Bukovlju, Gornjim Andrijevcima, Magić Maloj, Sibinju i Šumeću, a završit će se 26. studenog u grkokatoličkoj župi Kaniža. 

        Završna liturgija u Lipovljanima održana je u nedjelju, 22. listopada. Vodili su je otac Andrej Savjak, promicatelj mučeništva sv. Jozafata iz Lvova u Ukrajini i svećenik Nikola Stupjak, župnik grkokatoličke župe Lipovljani. Uz vjernike, liturgiju je pratio župni crkveni zbor kojeg je vodila Ankica Holovčuk.

        O životu i mučeništvu sv. Jozafata, ukrajinskog svećenika, koji se zalagao za jedinstvo s rimokatoličkom crkvom, te o razlici između pravog i površnog vjerovanja u Boga, nadahnuto je govorio otac Andrej Savjak. Liturgija je završila vjerničkom poniznošću spram moćima mučenika i zajedničkom fotografijom svih sudionika završne liturgije na spomen 400 godišnjice mučeništva i smrti sv. Jozafata.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content