• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U ime Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, ”Lipovljanske susreta 23” otvorila izaslanica Melita Mulić

U ime predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, ujedno i visokog pokrovitelja ”Lipovljanskih susreta 2023”, Melita Mulić, izaslanica predsjednika, otvorila je ovogodišnje ”Lipovljanske susrete”, u subotu, 26. kolovoza, nakon čega je održan gotovo trosatni kulturno umjetnički program 10 udruga pripadnika nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj i po jedno dječje folklorno društvo iz Slovačke i Češke.

        Prvi je za govornicu ”Lipovljanskih susreta 2023” stupio Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. On je srdačno pozdravio sve posjetitelje, goste i izvođače, zahvalio svima koji na bilo koji način podržavaju ”Lipovljanske susrete” i zaželio dobar folklorni program predstavljanja tradicijskih pjesama i plesova predstavnika nacionalnih manjina, na pozornici ”Lipovljanskih susreta”. Zaželio je i da ”Lipovljanski susreti” budu dalji poticaj u čuvanju kulturne baštine nacionalnih manjina.

        Odnedavna predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Tibor Varga, koji je na toj dužnosti zamijenio dugogodišnjeg predsjednika Aleksandra Tolnauera, kratko se također obratio s govornice ”Lipovljanskih susreta” poručivši da je ova manifestacija najveća smotra nacionalni manjina na nivou države i da će ju Savjet za nacionalne manjine RH i ubuduće podržavati i financirati.

        Kao predstavnik ovogodišnje zemlje partnera ”Lipovljanskih  susreta”, s govornice se obratio i Milan Hovorka, veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj. On je izrazio svoje zadovoljstvo u ime Češke, ali i svih pripadnika Saveza Čeha u Hrvatskoj, odnosno članova Čeških beseda u Hrvatskoj, što mogu svoj folklor, kulturu i običaje pokazati na ”Lipovljanskim susretima”.

        Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, manifestaciju ”Lipovljanski susreti” pozdravio je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

        Župan Sisačko moslavačke županije Ivan Celjak, pozdravi je sve prisutne na ”Lipovljanskim susretima 23”, kao župan u čijoj se županiji održavaju ”Susreti”, ali i njeguje tolerancija i zajednički život pripadnika svih manjina. Manifestaciju je pozdravio i kao predstavnik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića.

        -Republika Hrvatska je po svom Ustavu država hrvatskog naroda, ima 22 nacionalne manjine, a sve ih jednako poštujemo i uvažavamo. Nacionalne manjine u Hrvatskoj nisu samo kulturni, već su i politički subjekt, i nacionalne manjine s nama već stoljećima žive, raduju se i sanjaju. Sve ih jednako poštujemo i uvažavamo, a ja ću večeras apostrofirati samo dvije. Jedna je češka nacionalna manjina jer Hrvati  i Česi još od davnih vremena imaju mnogo toga zajedničkog. Od one legende o Čehu, Lehu i Mehu iz Krapine, do činjenice da je prvi zagrebački biskup Duh bio Čeh, i do toga da smo jednom davno živjeli u Hamburškoj monarhiji, odnosno Austro-Ugarskoj, i da smo danas samostalne suverene i punopravne članice Europske unije. Druga manjina je ona koja je trenutno u ratu, a tu je najzastupljenija i najbrojnija, a to je ukrajinska nacionalna manjina.

Ja vam svima želim da dalje, zajedno s nama Hrvatima, živite, sanjate, radujete se i veselite. U ime predsjednika Republike Zorana  Milanovića, ”Lipovljanske susrete” proglašavam otvorenima – naglasila je Melita Mulić, savjetnica i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, pokrovitelja ”Susreta”, na svečanosti otvorenja ”Lipovljanskih susreta 2023.”

Na početku svečanog otvorenja, mimohodom ispred glavne pozornice ”Susreta”, predstavljena su sva društva i skupine koje nastupaju na ovoj manifestaciji nacionalnih manjina, a himnu su, tradicionalno otpjevali članovi Mješovitog pjevačkog zbora ”Lira” iz Lipovljana. Nakon toga Jasenko Horvat i Inga Potnar iz Kutine još su izveli himnu Europske unije. Ovogodišnje ”Susrete” vodio je Branko Uvodić.

Nakon svečanog otvorenja, održan je dvoiposatni program tradicijskih pjesama i plesova društava nacionalnih manjina, na glavnoj pozornici ”Lipovljanskih susreta 2023.”

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content