Subota, 27 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Tribinom, stihovima i pjesmama obilježen Dan Tarasa Ševčenka u Lipovljanima

Tko je Taras Ševčenko? Što njegov život donosi njemu, a što znači za Ukrajinu?  Kako je od kmeta po rođenju, živio i preživljavao, bio otkupljen od kmetstva, a ona zatvoren u tamnicu, pjesnik i slikar Taras Ševčenko, postao osnivačem i gordim zagovarateljem Ukrajine. O tome je u subotu, 19. ožujka, vrlo nadahnuto u Lipovljanima govorio Đuro Vidmarović, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Ukrajini. 

        Kulturno-prosvjetno društvo ”Karpati” iz Lipovljana, više od 20 godina u nizu obilježavaju Dan Tarasa Ševčenka, najvećeg pjesnika i zagovaratelja Ukrajine. Tako je i ove godine, uz Dan općine Lipovljani, organizirana tribina ”Ukrajina od Tarasa Ševčenka do danas”. Bila je to tribina sjećanja na literarna djela Tarasa Ševčenka, ali u vrijeme nezamislive agresije na Ukrajinu. Tribina je održana u duhu potpore i bojazni za Ukrajinu i ukrajinski narod, čiji egzodus po Europi traje već gotovo mjesec dana.

Prije same tribine, pred spomenikom Tarasa Ševčenka, podignutom u župnom dvoru grkokatoličke župe u Lipovljanima, položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće.     

Nakon toga, u velikoj dvorani Društvenog doma, tog subotnjeg predvečerja, okupio se velik broj posjetitelja tribine. Možda i najveći broj od kad Ukrajinci u Lipovljanima obilježavaju Dan Tarasa Ševčenka. Čak je i rasvjeta u dvorani bila obojena ukrajinskim bojama, a u mislima rat i stradanja ukrajinskog naroda, koji gine za svoju slobodu. I potpora njihovoj pobjedi i miru, kako bi prestali podnositi ogromne ratne žrtve.

        Sve prisutne pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik ”Karpata”. Njemu se pridružio i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je još jednom pružio potporu Ukrajini, i naglasio kako je Općina Lipovljani spremna zbrinuti izbjegle obitelji iz Ukrajine. Riječima podrške Ukrajinskoj zajednici u Lipovljanima obratio se i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, koji u nizu nacionalnih manjina zastupa i ukrajinsku nacionalnu manjinu u Saboru RH.  

        Nakon govora podrške, učenici koji pohađaju učenje ukrajinskog jezika u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima, recitirali su stihove, a onda i otpjevali pjesmu Tarasa Ševčenka.

        Tribina se nastavila pjesmom najmlađih članova KPD ”Karpati”, koji su uz glazbenu pratnju Anamarije Nerad otpjevali ukrajinsku pjesmu ”Dunaju, dunaju”. Pjesmu je otpjevala i članica starije pjevačke skupine Marija Poljak. Uz harmonikašku pratnju Anamarije Nerad otpjevala je pjesmu Tarasa Ševčenka – ”Vitre bujnij”. Na kraju glazbenog programa, ovogodišnjeg Dana Tarasa Ševčenka, sa tri pjesme pjevački zbor ”Karpata” počastio je prisutne posjetitelje.

        Uz Đuru Vidmarovića, koji je govorio o Ukrajini od Tarasa Ševčenka do danas, i Siniša Matasović iz Siska predstavio je zbornik radova u kojima pjesnici i literate, kroz pisanu riječ daju podršku Ukrajini i prestanku rata.

        Ponukana onime što je čula i vidjela, tijekom programa uz Dan Tarasa ševčenka, za riječ se javila i Irena Zozuk, prognanica iz Kieva, koja je nakon 6 dana putovanja, nekako uspjela doći do rodbine u Lipovljanima, i tu se privremeno smjestila s obitelji, dok agresija na Ukrajinu ne stane. Uz pomoć prevoditeljice Tatjane Lasek Žagar, učiteljice ukrajinskog jezika, svima je zahvalila. Istakla je da je ugodno iznenađena da u Hrvatskoj može čuti ukrajinski jezik. Zahvalila je svima u Hrvatskoj za podršku Ukrajini u ratu koji joj nameće Rusija i svima koji su joj pomogli da dođe i smjesti se kod rodine u Lipovljanima.   

        Tom zahvalom, Melita Lenička, voditeljica programa, završila je tribinu uz ovogodišnje obilježavanje Dana Tarasa Ševčenka u Lipovljanima.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content