• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Svečano obilježeno 90 godina DVD-a Piljenice

Vatrogastvo u Piljenicama djeluje organizirano punih 90 godina. Svečano obilježavanje ove važne obljetnice, održano je u Društvenom domu u Piljenicama, u petak, 16. rujna.

        U čast 90 godina rada i postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Piljenice, održana je svečana sjednica Društva, na kojoj se govorilo o osnivanju i povijesti DVD-a, o sadašnjem članstvu, te očekivanjima u budućnosti. Podijeljene su i Zahvalnice udrugama i pojedincima, a svečana sjednica završila je obraćanjem gostiju.

        Svečanost DVD-a Piljenice vodio je Dejan Brebrić, koji se osvrnuo na osnivanje i rad društva u 90-togodišnjem razdoblju.

-S obzirom da smo mi Piljenčani poprilično oprezni i sumnjičavi ljudi, trebalo nam je 10 godina da uvidimo potrebu i važnost vatrogastva. Zato tek 1898. godine DVD-u Lipovljani, koji je osnovan 1888., pristupaju prvi članovi iz našeg sela. Oni su vremenom stekli određena znanja i vještine, te poželjeli osnovati vatrogasno društvo i u Piljenicama. To se i dogodilo 10. travnja 1932. godine. DVD Lipovljani darovalo je stroj i opremu, a osnivanje Društva oglašeno je u Vatrogasnom vjesniku br. 8/1932. Sumještanin Josip Knotek st. izabran je za prvog predsjednika Društva, a Vid Toš za prvog zapovjednika – naglasio je u svom govoru Dejan Brebrić.

        Vrlo brzo, već 1934. godine u Piljenicama se gradi vatrogasni dom i spremište, te posveta vatrogasne štrcaljke. Tijekom 2. svjetskog rata rad društva miruje, a ponove se pokreće 1946. godine, i uglavnom, aktivno je sve ove godine. Sada DVD Piljenice broji 125 članova, među njima 23 člana mladeži i 20 članova vatrogasnog podmlatka.

         Nakon prisjećanja na bogatu, 90-togodišnju povijest DVD-a Piljenice, u znak zahvale dodijeljene su Zahvalnice Društva.

Za pomoć u radu DVD-a Piljenice uručene su Zahvalnice, i to: Vatrogasnoj zajednici Sisačko-moslavačke županije, Vatrogasnoj zajednici općine Lipovljani, Općini Lipovljani, Udruzi žena ‘Mlinarice’, Područnoj školi Piljenice, SKUBA Hrvatska d.o.o., Mariji Širanović i Zlatku Pješu.

        Zahvalnice za požrtvovni rad u DVD-u Piljenice, dodijeljene su članovima Društva: Robertu Rožiću, Manueli Brtović, Damiru Kvaterniku, Zrinki Krpes – Rožić, Goranu Pavloviću i Dejanu Brebriću.

        Svečana sjednica DVD-a Piljenice završila je čestitkama i dobrim željama za dalji rad, koje su domaćinima uputili gosti, vatrogasci DVD-a Lipovljani, Kraljeve Velike, Ilove i Zbjegovače, Stare i Nove Subocke, te Mario Paluh, zapovjednik VZ SMŽ, Danijel Ribarić, predsjednik VZO Lipovljani, Dijana Vanjek, zapovjednica VZO Lipovljani, Olivera Letvenčuk u ime udruge Mlinarice i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Nakon svečane sjednice održano je i zajedničko druženje domaćina i gostiju.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Rasplesana mladost njeguje baštinu svojih predaka

Dvosatnim izvođenjem pjevačkog i plesnog programa, revijom narodnih nošnji i, prije toga, mimohodom svih društava kroz centar Lipovljana, ovogodišnji ”Lipovljanski susreti” još

Videozapis Lipovljanskih susreta 2024 – 50 obljetnica

Zahvaljujemo svim članovima organizacijskog odbora, društvima, udrugama, tehničkim službama, ustanovama, sudionicima, pokroviteljima, sponzorima, izvođačima i naravno posjetiteljima, koji su doprinijeli i uveličali

Skip to content