• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Svečano obilježena 90. obljetnica DVD-a Krivaj

Naše društvo, DVD Krivaj osnovano je 6. ožujka (nedjelja, op. p.) 1932. godine, u seoskoj straži u Krivaju, u 13 sati, kako stoji u zapisniku sa Osnivačke Skupštine. Nju je u početku vodio Franjo Merhaut, koji je sve prisutne pozdravio pozdravom ”Pomoz Bog !” pa je održao kratko predavanje o vatrogastvu i predložio prisutnima da bi se u selu Krivaj osnovalo dobrovoljno vatrogasno društvo.

        Prisutni primaju njegov prijedlog na znanje, i nastaje popis članova izvršujućih, kao i utemeljitelja, dobrotvora i podupirajućih članova.

Izvršujućih članova bilo je 31, utemeljitelja 23 i podupirajućih članova 28. Među utemljiteljima bio je i Stjepan Sanić, župnik u Lipovljanima.

Nakon popisa, Franjo Merhaut predlaže da se izabere Upravni i Nadzorni odbor društva. Prisutni jednoglasno za predsjednika izabiru Josipa Tomića, za zapovjednika Franju Merhauta, za tajnika Slavka Horvata i blagajnika Andriju Mesića. Upravni odbor činili su Stipo Prebežac, Ivo Tomić, Stjepan Suja i Franjo Šafrik. U Nadzorni odbor izabrani su Pavao Prebežac, Karlo Sajdl i Tomo Sajdl. …

Iz navedenih povijesnih činjenica, vidi se, da u Krivaju, punih 90 godina djeluje organizirano vatrogastvo, koje su u subotu, 12. studenog skromno, ali svečano obilježili vatrogasci  iz Krivaja i njihovi gosti.

Svečanu sjednicu društva vodio je Darko Jordan, predsjednik DVD-a Krivaj, a povijesni pregled osnivanja, i djelovanja vatrogasnog društva, čitao je Branko Chour, tajnik DVD  Krivaj. Sjednica je bila i prilika da se dugogodišnjim vatrogascima u Krivaju podijele vatrogasne spomenice. Za 10 godina u vatrogastvu spomenica je dodijeljena Dubravku Čejni, a za 20 godina Ivanu Kuhariću i Milanu Kuhariću.

Spomenice za 30 godina u vatrogastvu primili su: Dalibor Blažeković, Elvis Gadža, Darko Jordan, Mario Merhaut, Mladen Jancetić i Miroslav Sajdl. Spomenice za 50 godina u vatrogastvu dodijeljene su Marku Matešiću, Ivanu Merhautu i Antunu Biondiću. Sve vatrogasne spomenice uručio je Mario Paluh, zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko moslavačke županije.

Pismeno priznanje za višegodišnju pomoć u radu DVD- Krivaj uručeno je Zlatku Pješu, a predao mu ga je Darko Jordan, predsjednik DVD- a Krivaj.

Članovi gostujućih društava čestitali su domaćinima na velikoj obljetnici rada i postojanja društva, a slijepim željama pridružili su se i uzvanici. U ime VZO Lipovljani, tajnika Dino Sudra poklonio je DVD-u Krivaj novu motornu pilu, koja će im služiti kod intervencija.

Posebnu čestitku i zahvalu za rad i sve aktivnosti, u ime Nikole Horvata, načelnika općine Lipovljani, vatrogascima Krivaja prenio je Josip Hudec, potpredsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani. On je zaželio još uspješniji rad društva, uz upućivanje čestitki svim dobitnicima vatrogasnih spomenica.

U svečarskom okružju punom lijepih želja i upućenih čestitaka na velikom jubileju, svečana sjednica završila je zajedničkom večerom i druženjem. DVD Krivaj, najmanje je društvo u okviru Vatrogasne zajednice općine Lipovljani, sada broji 54 člana i 5 članica. Ipak, kroz 90 proteklih godina u društvu je bilo 353 člana, a povijest društva bogata je raznim događajima na razvoju i djelovanju društva, koje štiti sve svoje sumještane.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content