• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Slovačka riječ, pjesme i plesovi

Treći puta zaredom, Matica slovačka Lipovljani, priredila je Dane slovačke kulture u Lipovljanima, u petak, 21. i subotu, 22. listopada. Drugog dana, program je održan u Društvenom domu, a naglasak je bio na izvođenju tradicijske slovačke glazbene kulture.

         Dni slovenskej kultúry v Lipovl’anoc, odnosno Dani slovačke kulture u Lipovljanima, započeli su nastupom Mješovitog pjevačkog zbora ”Lira”, koji su samo za ovaj kulturni program uvježbali prekrasnu slovačku pjesmu ”Slovensko moje, otčina moja”.

         Sve goste i uzvanike pozdravio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, uz podsjećanje na održani program večer prije. Uputio je pohvale za nastupe Lire, te Tine Bukovski i Kristijana Sudre, prvog dana programa. Svim prisutnim zaželio je da uživaju u pripremljenom programu.

         Sve prisutne pozdravio je i Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Zdenko Galbavi, zamjenik veleposlanika Slovačke Republike u Zagrebu.

         Članove Matice slovačke Lipovljani, sve izvođače i goste, pozdravio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Čestitao im je na svim aktivnostima kroz godinu i organiziranju Dana kulture, ali i drugim vrijedim sadržajima. Naglasio je, kako će se ova godina pamtiti po uspostavljanju prijateljske i kulturne suradnje, odnosno potpisivanju Povelje prijateljstva s općinama Poruba i Lazany, u Slovačkoj Republici, što je ostvareno zahvaljujući aktivnom radu i godišnjim putovanjima članova Matice slovačke u Slovačku i suradnjom s Hrvatima u Slovačkoj. Zaželio im je još puno aktivnosti i zahvalio za sav rad i zalaganja.

         Članovi folklorne i glazbene skupine KUD-a ”Lipa”, u nastavku su izveli dvije plesne slovačke koreografije, učenice slovačkoj jezika i kulture pri OŠ Josipa Kozarca, Lucija Ćosić i Klara Klišanin, recitirale su ‘Dedinka Lipovlany’ prvog predsjednika Matice slovačke, Ivana Hudeca.

         Polaznik Glazbene škole Manuel Zeman izveo je na harmonici Reflexe Gintera Milera, a za kraj programa nastupila je dječja skupina KUD-a Moslavina iz Kutine.

         Dani slovačke kulture i ove godine završili su projekcijom video-snimaka o prirodnim i kulturnim bogatstvima Republike Slovačke, te zajedničkim druženjem članova Matice slovačke i njihovih gostiju.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Rasplesana mladost njeguje baštinu svojih predaka

Dvosatnim izvođenjem pjevačkog i plesnog programa, revijom narodnih nošnji i, prije toga, mimohodom svih društava kroz centar Lipovljana, ovogodišnji ”Lipovljanski susreti” još

Videozapis Lipovljanskih susreta 2024 – 50 obljetnica

Zahvaljujemo svim članovima organizacijskog odbora, društvima, udrugama, tehničkim službama, ustanovama, sudionicima, pokroviteljima, sponzorima, izvođačima i naravno posjetiteljima, koji su doprinijeli i uveličali

Skip to content