• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Slovačka etno kuća u Lipovljanima mjesto je stalnog okupljanja Slovaka i njihovih prijatelja

Nakon održane svete mise i koncerta u župnoj crkvi u Lipovljanima, u petak, 5. srpnja, obilježavanje blagdana sv. Ćirila i Metoda, članovi Matice slovačke Lipovljani nastavili su kod Slovačke etno kuće u Željanskoj ulici. Pripremljen je bogat program za sve članove Matice slovačke, ali i njihove goste.

         U subotu, 6. srpnja, u dopodnevnim satima održana je radionica tradicijskih zanata i mala škola dječjeg folklora. Škola dječjeg folklora održana je u suradnji s mladim članovima KPDU ‘Karpati’, koje je vodio Mirko Fedak. U stručnom dijelu na očuvanju vrijedne materijalne kulturne baštine, prof. Pero Čavara, konzervator i restaurator, održao je predavanje i radionicu o pristupu zaštiti predmeta. Uz izložene rukoveze i suvenire, svi sudionici radionica zajedno su se družili u dvorištu Slovačke etno kuće.

U nedjelju, 7. srpnja popodne, na programu obilježavanja blagdana sv. Ćirila i Metoda, okupilo se gotovo 100-tinjak članova Matice slovačke Lipovljani i njihovih gostiju. U Slovačku etno kuću došli su Zdenko Galbavi, konzul Veleposlanstva Slovačke Republike u Zagrebu, Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Mirjana Oluić, zamjenica župana Sisačko moslavačke županije, Ivan Doležal sa suradnicima u Češkoj besedi općine Lipovljani, te predstavnici drugih udruga općine Lipovljani.

Svečani program je otvorio Josip Krajči, koji je naglasio kako Matica slovačka po 11. puta zaredom obilježava blagdan sv. Ćirila i Metoda, a o povijesti ćirilometodske misije, njezinim vrijednostima i trajnim odrednicama kod istočnih Slavena okupljenima je govorio Matija Hepner, tajnik Matice slovačke Lipovljani.

U kulturnom programu nastupili su članovi Mješovitog pjevačkog društva ‘Lira’, te pjevačka sekcija KUD-a ‘Lipa’. Sa dvije skladbe, obrade na gitari, predstavio se i Kristijan Sudra, član Matice slovačke. Nakon glazbenog programa članovi i gosti mogli su pogledati izložbu likovnih radova s likovnih kolonije koje se održavaju kod Slovačke etno kuće, te izložbu ručnih radova Dubravke Musij, Svjetlane Letvenčuk i Slađane Krajči.

Sve članove Matice slovačke, predsjednik Josip Krajči, obavijestio je o uspješnom poslovanju udruge, čiji je prihod u 2023. godini bio veći od 38.000 eura, a oni su takav rad glasanjem podržali.

Obilježavanje blagdana sv. Ćirila i Metoda završilo je zajedničkim objedom i slovačkom zabavom do noćnih sati.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Županijske igre UDVDR RH Podružnica SMŽ

Dana 06. srpnja 2024. (subota) održane su Županijske sportske igre branitelja i veterana domovinskog rata, Podružnica SMŽ, u Općini Gvozd, naselje Vrginmost.

Skip to content