Subota, 27 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Redovnom godišnjom Skupštinom ”Karpati’ zaokružili uspješan rad u 2021. godini

Članovi ”Karpata” – Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca iz Lipovljana, poštivajući sve epidemiološke mjere u pandemijskoj, 2021. godini, ipak su organizirano nastupili na 24 kulturna događaja. Od obilježavanja godišnjice rođenja Tarasa Ševčenka, u ožujku, do nastupa na Božićnom koncertu u Kaniži, u prosincu 2021. članovi ”Karpata” bili su aktivni na očuvanju i izvođenju dijela kulturne tradicije svojih predaka.

         Takvo izvješće o radu ”Karpata” u 2022. godini, prihvatili su članovi ove udruge, ukrajinske nacionalne manjine, na redovnoj godišnjoj Skupštini, održanoj u subotu, 7. svibnja. Kulturno prosvjetno društvo već gotovo 30 godina uspješno djeluje na području općine Lipovljani. Izvješće o radu, ali i prijedlog programa rada za 2022. godinu, članovima ”Karpata” podnio je Ivan Semenjuk, predsjednik društva.

         U protekloj godini, ”Karpati” su ostvarili ukupni prihod u iznosu od 115.479 kuna. Od toga, 18.319 kuna donijeli su iz 2020. godine, 80.000 kuna ostvarili su od Savjeta za nacionalne manjine RH, te 15.000 kuna iz proračuna Općine Lipovljani, uz ostale prihode.

         Zbog odlaska na nastupe, najveći trošak u financijskom poslovanju im je 29.200 kuna plaćenih za korištenje autobusa, od ukupnog rashoda u iznosu od 85.455 kuna. Da su bili štedni u trošenju sredstava pokazuje i podatak, da su na kraju godine na računu imali 30.000 kuna koje će prinijeti za radu ovoj godini.

         Financijsko izvješće, koje je sačinio knjigovodstveni servis, na Skupštini je podnijela Ankica Mrkša, blagajnica ”Karpata”. Skupština je izvješće o financijskom poslovanju prihvatila, kao i predloženi financijski plan za 2022. godinu u kom planiraju ostvariti 128.000 kuna ukupnog prihoda.   

         Prošlogodišnji rad, ali i djelovanje ”Karpata”, kroz gotovo 30 godina postojanja u Lipovljanima, pohvalio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji često i sam bude prisutan na kulturnim programima ”Karpata”. Zahvalio im se i za odlično domaćinstvo Narodnom zakarpatskom akademskom zboru iz Užgoroda u Ukrajini, koji su prošle godine gostovali na ”Lipovljanskim susretima”.

         Zadovoljstvo radom ”Karpata” izrazili su i ostali gosti na Skupštini, a Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, pohvalio je i rad mlade skupine, pjevača i plesača, koji su sve bolji, i viši, i iz dječjeg potiho prelaze u uvažavajući, mladenački plesni i pjevački ansambl. Baš oni su, zajedno sa starijom pjevačkom skupinom, pripremili kraći program ukrajinskih pjesma i igara, pred početak ovogodišnje  redovne godišnje Skupštine.     

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content