• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Rasplesana mladost njeguje baštinu svojih predaka

Dvosatnim izvođenjem pjevačkog i plesnog programa, revijom narodnih nošnji i, prije toga, mimohodom svih društava kroz centar Lipovljana, ovogodišnji ”Lipovljanski susreti” još jednom su pokazali svo bogatstvo i ljepotu baštine nacionalnih manjina Republike Hrvatske. Na pozornici ”Lipovljanskih susreta” ove godine predstavilo se je 9 društava nacionalnih manjina, uglavnom iz Slavonije i Baranje.

         Članovi KUD-a ”Lipa”, nakon otvorenja ”Susreta”, kao domaćini prvi su izašli na pozornicu. Zaplesali su ”Lipovljansko kolo”, koje je započelo šetanim kolom, a nastavilo se polkom i završilo kolom ”Okre, okreni se moje kolo malo”. Tako su rasplesanim kolom otvorili kulturni program ”Susreta”.

         Plesna skupina Makedonskog kulturnog društva ”Braća Miladinovci” iz Osijeka, prva je od manjinskih društava nastupila na pozornici ”Susreta”. Otplesali su tradicionalne makedonske plesove i tako, još jednom, obilježili 30 godina postojanja i rada ovog makedonskog društva iz Osijeka.

         U Petrovcima kod Vukovara, više od 70 godina djeluje KUD ”Joakim Hardi”, čiji članovi čuvaju rusinsku kulturu i običaje. Ove godine, nakon Makedonaca iz Osijeka, predstavili su se Rusinskim plesovima i pjesmama koji se izvode na svadbama i za važne blagdane.

         I Česi u Hrvatskoj pomno čuvaju tradicijsku baštinu svojih predaka. Češka beseda Končanica osnovana je prije više od 90 godina, a na ovogodišnjoj pozornici ”Lipovljanskih susreta” predstavila se folklornom skupinom mladeži Končenicka chasa, koja ove godine obilježava 60 godina kontinuiranog rada. Češke plesove izvodili su, uz tradicionalnu, limenu glazbu.

         Njeguju pjesmu, ples, jezik i običaje baranjskih Srba. Očuvanje srpske kulturne baštine, tradicijske vrijednosti i običaja svojeg kraja, ciljevi su članova Srpskog kulturno umjetničkog društva Jovan Lazić” iz Belog Manastira. Članovi tog KUD-a predstavili su se baranjskim plesovima.

         Plesom od raznih varijacija čardaša, muškog dijela plesa i brzog dijela, pod nazivom Mezökölpenyi, u Lipovljanima su se predstavi članovi Udruge za njegovanje običaja Mađara iz Korođa u Baranji.

         Slovačku nacionalnu manjinu na ovogodišnjim ”Lipovljaskim susretima” predstavili su članovi Slovačkog kulturno umjetničkog društva ‘Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca. Oni su se predstavili brzim plesom, Šariškom polkom i dobili veliki pljesak lipovljanskih gledatelja.

         Nastupe društava nacionalni manjina iz Republike Hrvatske, zaključili su nastupom članovi Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva ”Ukrajina iz Slavonskog Broda. Brzim i atraktivnim plesom – Hopakom, još jednom su pokazali vrijednu plesnu baštinu svojih sunarodnjaka, ali i velikog broja Ukrajinaca koji žive u Hrvatskoj.

         Na kraju plesnog programa, nastupili su i mladi članovi KUD-a Študent iz Maribora. Oni su kao gosti ovogodišnjih ‘Susreta” iz susjedne zemlje, koja imaju pripadnike u Hrvatskoj, predstavili se plesom Štajeriš, Kraj polkom i škakjivom igrom Krpec tanc.

         Kulturno umjetnički program društava nacionalnih manjina završio je zahvalom svima što su došli na ovogodišnje ”Lipovljanske susrete”, ali i velikim vatrometom koji je oduševio sve posjetitelje ”Susreta”.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Videozapis Lipovljanskih susreta 2024 – 50 obljetnica

Zahvaljujemo svim članovima organizacijskog odbora, društvima, udrugama, tehničkim službama, ustanovama, sudionicima, pokroviteljima, sponzorima, izvođačima i naravno posjetiteljima, koji su doprinijeli i uveličali

Skip to content