• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Raspjevani i rasplesani nastupi društava nacionalnih manjina na ”Lipovljanskim susretima 2023”

Na ovogodišnjim ”Lipovljanskim susretima”, manifestaciji nacionalnih manjina Republike Hrvatske, mnogobrojnim posjetiteljima i štovateljima kulturne baštine naših manjina, predstavilo se 10 društava nacionalnih manjina iz čitave Hrvatske i dva društva, odnosno folklorne grupe iz inozemstva, iz Slovačke i iz Češke, koja je ove godine bila zemlja partner ”Lipovljanskih susreta 2023.”

        Bogat folklorni program, kao i uvijek, otvorio je KUD ”Lipa” iz Lipovljana. Pod ravnanjem Tihomira Krmeka izveden je splet plesova, a nakon hrvatske kulturne baštine, kao domicilnog naroda, izuzetno kvalitetno otplesanim plesovima, posjetiteljima se je predstavila Češka beseda općine Lipovljani. Nakon mnogobrojnih gostovanja tijekom godine, i nastupa na ovogodišnjim Dožinkama, pri Savez Čeha u Hrvatskoj, članovima plesne i glazbene skupine, lipovljanske Češke besede, nastup na ”Susretima” bio je vrhunac ovogodišnjih nastupa, kojeg su ponosno i znalački izveli, pred domaćim posjetiteljima.

        U nastavku programa, plesovima i pjesmama vezanima uz vrijeme žetve, predstavili su se članovi Makedonskog kulturnog društva Braća Miladinovci iz Osijek. Makedonsko kulturno društvo djeluje kroz rad u nekoliko sekcija, a za svoj rad primili su bojna priznanja. Na ”Susretima” su otplesali koreografiju Žetvarke.

        Nakon niza godina u kojima su se predstavljali štandom, sa kulinarskim specijalitetima, Udruga Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača, po prvi put su na glavnoj pozornici  ”Lipovljanskih susreta” izveli kulturni program. Njihov pjevački zbor izveo je tri pjesme sakralne i ljubavne tematike.

        Pjesmom su se prvi puta predstavili i pripadnici poljske nacionalne manjine, koji žive u Hrvatskoj. Vokalna grupa Wisla, koja ove godine slavi 20. obljetnici djelovanja, nastupila je u poljskim narodnim nošnjama, a otpjevali su tri poljske narodne pjesme.

        Na sredini kulturnog programa, na ”Lipovljanskim susretima” odličnim nastupom predstavila Dječja folklorna grupa Ljuljanka, utemeljena u Hrvatskom Jandrofu u Slovačkoj. U grupi plešu djeca od 3 do 8 godina, a nastupaju s hrvatskim plesovima i pjesmama. Ova folklorna grupa predstavlja hrvatsku manjinu na različitim festivalima u Slovačkoj i van nje. Izveli su tri pjesme Radoslava Jankovića.

        Mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, na ovogodišnjim ”Lipovljanskim susretima” predstavili su članovi KUD-a Petofi Šandor iz Laslova. Plesna skupina predstavila se plesovima Mađara iz Slavonije u izvornoj laslovačkoj nošnji.

        Pjevački zbor Bosana, koji djeluje pri Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici Zagreb, više od 20 godina, ove godine je predstavio mnogobrojnu bošnjačku zajednicu u Hrvatskoj. Zbor izvodi sevdalinke i ilahije, a u Lipovljanima se predstavio s tri izvedbe.

        A onda su na pozornicu izašli mladi plesači i plesačice Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca ”Karpati” iz Lipovljana. Izvedbom Hopaka oduševili su sve prisutne gledatelje, dobili skandiranje i veliki pljesak. Kao nagradu, za mnogo uloženog rada, dosadašnjih nastupa na mnogim priredbama i smotrama. Tek prerasli dječju dob, ova postava ”Karpata”, koju vodi Mirko Fedak, a plešu na koreografiju Zvonka Kostelnika, još mnogo će puta oduševiti lipovljansku, ali i publiku diljem Hrvatske i Europe.

        Nakon predstavnika ukrajinske nacionalne manjine, pri kraju programa, svoje plesno nasljeđe pokazali su članovi Matice slovačke Osijek. Oni su izveli običaje i plesove pri obradi konoplje, pod nazivom: Dolina, dolina, Borčita.

        Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta iz Vukovara, često predstavlja srpsku nacionalnu manjinu na ”Lipovljanskim susretima”. Ove godine predstavili su se ”Srpskim igrama iz zapadne Slavonije”. Dobro uigrano na pozornici su otplesali Taraban, Zavrzlama, Ruzmarin i Logovac, i time zaključili nastupe društava nacionalnih manjina iz Hrvatske.

        Na kraju kulturno umjetničkog programa ovogodišnjih ”Lipovljanskih susreta”s izuzetnom glazbom i plesom predstavio se Dječja cimbalska glazbena skupina Osnovne glazbene škole Kyjov. Cimbalska glazbena skupina perjanica je Osnovne glazbene škole češkog Kyjova, a na njihovu glazbu plesali su mladi plesači folklornog ansambla Kyjovanek. Folklor je sastavni dio češke kulturne baštine, a polaznici Osnovne glazbene škole prekrasno su predstavili češku narodnu tradiciju. Sve u okviru programa Češke, kao zemlje partnera ovogodišnjih ”Lipovljanskih susreta”.

        Kulturno umjetnički program ”Lipovljanskih susreta 2023” završen je tradicionalnim vatrometom, nad glavnom pozornicom ”Susreta”, kao što je veselo i rasplesano bilo i tijekom nasupa društava nacionalnih manjina Republike hrvatske.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content