• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Radna sjednica Vijeća češke nacionalne manjine SMŽ u Lipovljanima

Vijeće češke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije, koje se sastaje četiri do pet puta godišnje, ovogodišnju jesensku sjednicu održalo je u Lipovljanima, u petak, 11. studenog. Domaćini su im bili članovi Češke besede općine Lipovljani i Općina Lipovljani, a sjednica je održana u Društvenom domu.

        Na sjednicu u Lipovljanima, odazvali su se gotovo svi članovi vijeća, a sjednicu je vodila Irinka Vidović iz Siska, predsjednica Vijeća češke nacionalne manjine SMŽ. Na dnevnom redu našle su se točke o dosadašnjem radu, ali i podaci iz popisa stanovništva, te rad vijeća u idućoj godini.

        Sjednica je započela izvješćem o studijskom putovanju u Češku, tijekom rujna. Zaključeno je da je putovanje u Plzen i druge češke gradove bilo uspješno i korisno, i da takva putovanja treba i dalje organizirati.

        Potom se razgovaralo o rezultatima popisa stanovništva, provedenog prije godinu dana, u kom je zabilježen ozbiljan pad pripadnika češke nacionalne manjine na Sisačko-moslavačkom području. Prema podacima iz popisa, na području Sisačko-moslavačke županije živi 394 Čeha, što je 0,28% ukupnog stanovništva. To je ozbiljan pad broja Čeha, manji je od 500 koliko je potrebno da bi pri Sisačko-moslavačkoj županiji postojalo Vijeće češke nacionalne manjine.

Na području Kutine, uglavnom u Međuriću i okolnim naseljima, kao Česi izjasnilo se 218 osoba, u odnosu od prije 10 godina kad ih je bilo 314. U Sisku ih živi 68, a prije 10 godina bilo ih je 96. U Lipovljanima se je, kao Česi, izjasnilo 46 osoba, a prije 10 godina bilo ih je ukupno 88. Manje, ili tek u jednakom broju kao prije 10 godina, Česi žive u Popovači, Novskoj i Petrinju, te Dvoru. Pad broja Čeha u Hrvatskoj zabilježen je u svim županijama, osim Istarske županije, gdje je broj osjetno pojačan. Konačno rješenje oko Vijeća češke nacionalne manjine u SMŽ znat će se iduće godine.

Bez obzira na neizvjesnost, Vijeće češke nacionalne manjine SMŽ, pripremilo je i usvojilo Plan rada za 2023. godinu, te financijski plan, koji je jednak ovogodišnjem, pa iznosi 126.000 kuna. Na kraju sjednice odobrene su zamolbe Čeških beseda Lipovljani i Jazvenik, za sufinanciranje njihovih kulturnih programa u iznosima od 3 odnosno 5 tisuća kuna.

Po završetku sjednice, Češka beseda općine Lipovljani priredila je za sve članove vijeća domjenak. Kako je sjednica održana na blagdan sv. Martina, za članove vijeća priređeno je i kušanje mladog vina. Dosadašnji mošt, pred članovima vijeća pokrstio je na brzinu spremljeni vinski biskup Josip Pepa Kupski iz Lipovljana.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content