• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Promocija knjige i radionice tijekom ”Noći muzeja” u Slovačkoj etno kući Lipovljani

Seosku kuću s prostranim dvorištem i gospodarskim objektima, izgrađenu na kraju Željanske ulice u Lipovljanima, vlasništvo Marije i Petra Krajči, doseljenika iz Slovačke, kupila je Matica slovačka Lipovljani, prije svega, kako bi to bilo mjesto okupljanja pripadnika slovačke nacionalne manjine i njihovih gostiju. Tijekom obnove i uređenja, pronađeni su izuzetno vrijedni predmeti etno baštine, koji su tijekom proteklih 10-tak godina popisani, restaurirani i postavljeni u kuću i gospodarske objekte, kao zbirke vrijedne kulturne baštine.

        U Slovačkoj etno kući, Matica slovačka Lipovljani, u petak, 27. siječnja, po četvrti puta u nizu, održala je program ”Noć muzeja ’23”. Tako se i ove godine pridružila svehrvatskoj manifestaciji ”Noć muzeja”, koju je, pod motom ”Muzeji su važni” u čitavoj državi održalo u 180 muzejskih i srodnih ustanova s preko 450 različitih programa, izložbi i muzejskih postava.

        Ove godine tijekom ”Noći muzeja u Slovačkoj etno kući”, za posjetitelje je održano predstavljanje slovačkog izdanja knjige Slavice Moslavac ”Slovačka etno kuća s pogledom u prošlost” i radionice u kojoj su sudjelovali članovi Zajednice tehničke kulture Kutina, te obilazak stalnog postava etno predmeta, uz druženje pripadnika slovačke nacionalne manjine i gostiju.

        Domaćin Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani i autorica knjižice, Slavica Moslavac iz Kutine, otvorili su ”Noć muzeja” predstavljajući knjižicu ”Slovačka etno kuća sa pogledom u prošlost”, koja je osim na hrvatskom, tiskana i na slovačkom jeziku. Uz knjigu, govorilo se i o životnim prilikama i neprilikama, koje su, kroz život, prolazili članovi obitelji Krajči, koja je živjela u današnjoj ”Slovačkoj etno kući”. Također, i o obnovi dotrajalog imanja, te etno predmeta pronađenih u kući.

        Uz posjetitelje, članove Matice slovačke, promociji su bile prisutne i članice Kulturno umjetničko društva iz Banove Jaruge, koje su za tu prigodu odjenule zimske narodne nošenje, a na kraju promocije i zapjevale.

        U nastavku ”Noći muzeja” u Lipovljanima, članovi Foto video kluba i članovi Modelarsko centra, pri Zajednice tehničke kulture Kutina, održali su radionice za posjetitelje. Članovi Foto video kluba, pripremili su razglednice s motivima Slovačke etno kuće, koje su onda, kao nekada, posjetitelji mogli poštom poslati svojim prijateljima, ili se poigrati s puzlama na kojima su motivi Slovačke eno kuće.

        Članovi Modelarskog centra za sve posjetitelje predstavili su 3D pisač, i na njemu pokazali mogućnosti printanja. Za uspomenu, pomoću 3D pisača, izrađivani su privjesci Slovačke etno kuće. Voditeljica članova Foto video kluba bila je Marijana Kapetanović, a voditelj članova Modelarskog centra, Anđelin Engler. Prezentiran je i aparat theremin, na kojem su neki posjetitelji i zasvirali.

        Uz prigodu ”Noći muzeja”, član Matice slovačke iz Lipovljana, Vlado Turas, poklonio je 120 godina staru knjigu tiskanu goticom na slovačkom jeziku u Americi, u etno zbirku Slovačke etno kuće. Knjiga treba obnovu, ali je vrlo rijetka i ima zanimljivu priču, a Vlado Turas želi da u Slovačkoj etno kući bude sačuvana za buduće naraštaje. Sva događanja u Slovačkoj etno kući pratila je i Marijana Musij, direktorica Turističke zajednice općine Lipovljani.

        S bogatom poviješću, ali bez muzejske djelatnosti na području općine Lipovljani, Slovačka etno kuća, osim prvotne namjene okupljanja pripadnika slovačke manjine, postaje vrlo kvalitetna, i gotovo jedina, muzejska lokacija u Lipovljanima. Kao nepresušno vrelo etno predmeta, na kraju ”Noći muzeja ’23”. Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, predstavio je ”na tavanu kuće”, pronađene gramofonske ploče stare 100 i više godina, koje će tijekom godine započeti obrađivati, pa će ih predstaviti na ”Noći muzeja u Slovačkoj etno kući”, možda, već dogodine.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content