Subota, 27 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Povećava se broj zaštićenih predmeta u Slovačkoj etno kući

Nešto više od 60 starinskih predmeta, iz Slovačke etno kuće u Lipovljanima, do sada je zaštićeno kao kulturno blago Republike Hrvatske. No, starinskih i uporabnih predmeta, 100-tinjak i više godina starih, u Slovačkoj kući, ali i objektima uz nju, ima još, pa se posao popisa i zaštite nastavlja, kako bi se zbirka mogla proširiti. 

        U četvrtak, 21. travnja, započeli su stručni pregledi i snimanje predmeta, u Slovačkoj etno kući, koji će rezultirati proširenjem zbirke zaštićenih predmeta. U Lipovljanima su boravili predstavnici Ministarstva kulture i medija RH kako bi nastavili evidentirati predmete kulturne baštine, i tako povećati zbirku zaštićenih predmeta.

        Mladen Kuhar, voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu, Uprave za zaštitu kulturne baštine, i Lidija Zrnić, viša stručna savjetnica-konzervatorica, započeli su u objektima uz Slovačku etno kuću popisivati i snimati predmete, koji će biti dio proširenja zaštićene zbirke.

        Matica slovačka Lipovljani za ovaj posao angažirala je i vanjske suradnike, Slavicu Moslavac, etnologinju, bivšu ravnateljicu i kustosicu Muzeja Moslavine Kutina, i Peru Čavaru, ovlaštenog konzervatora i restauratora za drvene predmete. Cilj je zaštititi sve zatečene predmete, alate i oruđa iz poljodjelstva i bačvarstva, te iz sakralne skupine predmeta. Oni će biti dio očuvane zbirke slovačke materijalne baštine u Lipovljanima, pod zaštitom Republike Hrvatske.

        Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, dočekao je stručni, radni tim Ministarstva kulture i medija RH i cijelo vrijeme bio prisutan kod popisivanja predmeta, koji će biti zaštićeni.

        Zajedno su bili i na radom prijemu kod Nikole Horvata, načelnika općine Lipovljani, koji im je zahvalio za dolazak u Lipovljane, ali i pružio potporu u radu, kako bi što više predmeta bilo zaštićeno, i kako bi se sačuvalo sjećanje na specifičnosti koje je svaka nacionalna manjina donijela u Lipovljane, a što ih danas čini multikulturalnom sredinom. Gosti su obišli i Narodnu knjižnicu i čitaonicu, te u pratnji ravnateljice Marite Štelma pogledali i novouređenu Spomen sobu Josipa Kozarca.

        Predmete Slovačke etno kuće, koji će biti popisani, ali i cijeli prostor kuće, štaglja i ostalih prostorija, za ovu su prigodu pripremile i uredile vrijedne članice Matice slovačke: Sonja Mokri, Anđelka Štelma i Slađana Krajči. Predmeta je dosta veliki broj, pa će se popisivanje održati u nekoliko navrata.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content