• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Povećan općinski Proračun nakon prvih ovogodišnjih izmjena

Općinsko vijeća općine Lipovljani održalo je redovitu sjednicu u srijedu, 28. lipnja na kojoj se raspravljalo o 11 točaka dnevnog reda. Sjednicu, 16. po redu, po prvi puta je u ovom sazivu vodila Ljiljana Tomić, podpredsjednica Općinskog vijeća, umjesto odsutnog Tomislava Lukšića, predsjednika vijeća. 

        Na sjednici je bilo prisutno 11 od 13 vijećnika, a izostali su spomenuti Tomislav Lukšić i Goran Ribar. Sjednicom je dominirao dnevni red vezan uz prve, ovogodišnje izmjene i dopune općinskog Proračuna Općine Lipovljani, te kreditno zaduženje vezano za predfinanciranje projekta izgradnje dječjeg vrtića u Lipovljanima, za koji su odobrena i sredstva EU fondova.

        Nakon otvaranja sjednice, usvajanja dnevnog reda i zapisnika s prošle sjednice, održan je aktualni sat, na kom je četvero vijećnika postavilo sedam pitanja.

        Josip Hudec, iz vladajuće koalicije, čiji je nositelj HSS, postavio je pitanje koje se odnosi na najavljeno okrupnjivanje distributera vode. Upitao je što to znači za stanovnike općine Lipovljani i hoće li to možda donijeti povećanje cijene vode i odvodnje?

        Opširno i argumentirano mu je odgovorio Davor Živković, direktor ”Lipkom servisa”, koji je podsjetio vijećnike da se reforma vodnog gospodarstva počela provoditi još 2013. godine s ciljem okrupnjivanja vodovodnih poduzeća. Već tada su razdvojeni ”Lipkom servisi” i ”Lip-kom”, koje se bavi distribucijom vode. No, reforma je privremeno stala zbog protivljenja mnogih lokalnih samouprava. No ovih dana je na sjednici Vlade RH donesena Uredba po kojoj se ipak ta reforma nastavlja. Uglavnom, ”Lip-kom” će preuzeti društvo ”Moslavina” iz Kutine, koje će distribuirati vodu na području od Hrvatske Dubice do Ludine, uključujući i Novsku. Cijena vode na cijelom području jednog isporučitelja mora biti jedinstvena, a rok za završetak reforme je 6 mjeseci – istaknuo je, među ostalim, u odgovoru na vijećničko pitanja, Davor Živković, direktor ”Lipkom servisa”.

        Vijećnica Melita Lenička, iz vladajuće koalicija, upitala je može li se u Piljenicama postaviti 6 koševa za smeće i izgraditi staze na novom groblju, jer je sve više ukopa na njemu?

        Na pitanje je odgovorio Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Za postavljenje koševa ne bi trebalo biti problema, nabava opreme je u planu, a za staze na novom groblju treba provjeriti kako je to predviđeno Urbanističkim planom uređenja groblja, pa uvrstiti u plan financiranja.

        Vijećnica Nada Toš, iz oporbenog HDZ-a, postavila je dva pitanja. Zanimalo ju je kako ide priključivanje na kanalizaciju, s obzirom da se u pojedinim ulicama osjeti smrad u vruće dana, te hoće li ”Lipkom servisi” nabavljati kante za kompost i dijeliti ih stanovnicima?

        Na ta pitanja odgovorio je Davor Živković, direktor ”Lipkom servisa”. Sve više je, naglasio je u odgovoru, priključaka na kanalizaciju, no još ima domaćinstava koja nisu priključena. Trenutno se više radi na priključivanju vodovoda u domaćinstva, ali se vrše priključci i na kanalizaciju. Ove godine priključeno je 40-tak korisnika na kanalizaciju, a do kraja godine priključili bi još toliki broj korisnika.

          Što se tiče zbrinjavanja bio-otpada, Općina Lipovljani odlučila se za zbrinjavanje na kućnom pragu, i za sada nema odvoza tog otpada, kako bi usluga zbrinjavanja kućnog otpada bila što jeftinija za stanovnike općine Lipovljani. Svako domaćinstvo takav otpad dužno je zbrinuti na svom imanju, stvarajući tako kompost, koji onda mogu upotrijebiti kod uređenja okućnica. No sada se kreće u „pilot-projekt“ gdje će se stanarima u stambenim zgradama podijeliti kantice i vrećice za biootpad, a odvoz navedenog otpada biti će besplatan. To je projekt kojeg Lipkom servisi d.o.o. provode u partnerstvu s tvrtkom ConsultAre d.o.o. iz Vrbovca i Općinom Lipovljani, a kantice i vrećice su donacija tvrtke iz Vrbovca.

Vijećnica Suzana Pješ pitala što se radi po pitanju košnje trave na privatnim posjedima, na izlazu iz Željanske ulice te Ulice Josipa Kozarca.

Na ta pitanja odgovorio je komunalni redar Goran Milinović.

        Nakon aktualnog sata, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, obrazložio je 1. izmjene i dopune općinskog Proračuna Općine Lipovljani. Krajem prošle godine izglasan je općinski Proračun u visini od 3.131.334 eura. Nakon pola godine, općinski načelnik predložio je povećanje prihoda proračuna na 3.682.659,00 €.

        Također, zbog planirane izgradnje novog dječjeg vrtića i jaslica, za čije su sufinanciranje odobrena i sredstva EU fondova koja će se povući naknadno, kako bi mogla isfinancirati projekt u potpunosti i na vrijeme, Općina Lipovljani kreditno će se zadužiti kod Privredne banke Zagreb. Zaduživanje je dogovorno u iznosu 2.550.000 eura za predfinanciranje cijelog projekta, a sredstva će se iskoristiti isključivo po ispostavljenim situacijama. Također, dio kredita će se potom vraćati po povlačenju sredstava europskih fondova.

        Tako Proračun Općine Lipovljani u 2023. godini sada iznosi ukupno 6.233.028 eura!

        Nakon usvajanja prvih izmjena i dopuna općinskog Proračuna i donošenju odluke o namjenskom zaduživanju za izgradnju novog dječjeg vrtića, vijećnici su uglavnom bez rasprave, izglasali i točke dnevnog reda, vezane uz prvi rebalans općinskog Proračuna. Izmijenjen je Program gradnje komunalne infrastrukture za 2023. godinu i Program održavanja komunalne infrastrukture, dopunjen je Program javnih potreba u obrazovanju i odgoju za ovu godinu, a dopunjeni su i Programi socijalne skrbi i javnih potreba u kulturi općine Lipovljani u ovoj godini.

        Na kraju sjednice izglasan je i prijedlog javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content