• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Potpisane Povelje prijateljstva Općine Lipovljani sa Općinama Poruba i Lazany u Slovačkoj Republici

Na tragu višegodišnje aktivnosti i suradnje Matica slovačka Lipovljani sa matičnom domovinom te odlukom Općinskog vijeća Općine Lipovljani o potpisivanju Povelja, dogovoren je delegacijski posjet Općini Poruba i Općini Lazany u blizini grada Prievidza u Slovačkoj Republici.

Delegaciju općine Lipovljani predvodio je načelnik Nikola Horvat, zajedno sa Predsjednikom općinskog vijeća Tomislavom Lukšićem te direktoricom Turističke zajednice općine Lipovljani, Marijanom Musij.

U trodnevni posjet bili su uključeni članovi Matice Slovačke, članovi MPZ Lira i KUD Lipa Lipovljani koji su se predstavili kulturno-umjetničkim nastupom. Isto tako, u posjetu su bili i lipovljanci, neki od potomaka Slovaka koji su iz tih krajeva doselili u Lipovljane krajem 19. i početkom 20.stoljeća. Dokaz je to da veza Lipovljana te Porube i Lazany postoji kao činjenica dulje od stoljeća, a Povelje su početak nove buduće suradnje.

Domaćini, načelnica Općine Lazany Jana Matiašková i načelnik Općine Poruba Tomáš Tóth priredili su delegaciji Općine Lipovljani jako lijep i srdačan doček. Uz razmjenu informacija i iskustava, povelje su službeno potpisane u subotu 16.srpnja, a ispred Općine Lipovljani svečano ih je potpisao načelnik Nikola Horvat. Kako sve ne bi ostalo na papiru, svakako će doći i do uzvratnog posjeta Lipovljanima, a razgovaralo se i o budućoj suradnji kako kulturnoj, tako i turističkoj i gospodarskoj. Također dotaklo se i teme i zajedničkih EU projekata za koje postoje značajni preduvjeti.

Trodnevni program obilježen je obilaskom znamenitosti, nastupom Lipovljanskih udruga, obnovom sjećanja i veza lipovljanskih Slovaka sa matičnom domovinom te dogovorima za buduću suradnju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content