• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Pokazano bogatstvo i ljepota ukrajinskog pjevačkog i plesnog kulturnog nasljeđa

Kulturno prosvjetno društvo ”Karpati” bili su domaćini 16. po redu središnje manifestacije Ukrajinaca u Hrvatskoj, od petka, 9. lipnja do nedjelje, 11. lipnja. U subotu, 10. lipnja, u Društvenom domu u Lipovljanima, održan je koncert amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, na kojem je nastupilo 7 udruga udruženih u okviru Ukrajinske zajednice RH i na kom je pokazana ljepota ukrajinskog pjevačkog i plesnog kulturnog nasljeđa.

         Sve učesnike kulturnog programa, goste i gledatelje, prva je pozdravila Marija Semenjuk Simeunović, tajnica Ukrajinske zajednice RH. U ime domaćina, KPDU ”Karpata” dobrodošlicu na 16. manifestaciju zaželio je Ivan Semenjuk, predsjednik ”Karpata”. Sve članove i članice Ukrajinske zajednice pozdravio je i Vlado Karešin, predsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, a u ime Turističke zajednice općine Lipovljani i Nikole Horvata, načelnika općine Lipovljani, sve prisutne pozdravila je Marijana Musij, direktorica Turističke zajednice.

         Središnju manifestaciju otvorili su domaćini. Mješoviti pjevački zbor, uz glazbenu pratnju Anamarije Nerad, otpjevao je dvije pjesme, a plesna skupina otplesala je Kozačok.

         Ukrajinska zajednica grada Zagreba predstavio je ansambl Ščedryk, pod ravnanjem Olene Konovalove. Nakon dvije pojedinačne pjesme, za kraj nastupa otpjevali su vjenčić ukrajinskih narodnih pjesama.

         Mladi članovi UKPD ”Taras Ševčenko” iz Kaniže, pod ravnanjem Željka Hasa, izveli su dva ukrajinska plesa, ”Mi Ukrajinci” i ”Ukrajinska polka”.

         UKPD ”Lesja Ukrajinka” iz Osijeka predstavio se nastupom solistice Mariane Grab, ukrajinskom pjesmom izvedenoj na flauti, i dječjom plesnom skupinom, koja je otplesala dječji ples ”Čerevyčky”, čiju je koreografiju pripremio Davor Lagudza.

         Pjevački zbor ”Ukrajine” iz Slavonskog Broda otpjevao je dvije ukrajinske pjesme pod ravnanjem Anny Vyšhkvarko, a folklorna skupina otplesala je ples ”Kolomejka” u koreografiji Ivice Kševija.

         Duo mladih članica, UKPD-a ”Andrij Pelih” iz Šumeća, predstavio se ukrajinskom pjesmom ”Vasylečky”.

         UKPD ”Ivan Franko” iz Vukovara predstavio je mješoviti pjevački zbor, koji je otpjevao dvije ukrajinske pjesme. Po prvi puta, izveli su novu pjesmu ”Tende -rende”, u što su uključili i prisutne gledatelje. Voditeljica izvedbe bila je Anita Pezerović, a na harmonici ih je pratio Marko Pepčak.

Na kraju ovogodišnje, 16. središnje manifestacije Ukrajinaca u Hrvatskoj, u okviru Ukrajinske zajednice, Ukrajinsko društvo ”Ukrajina” iz Slavonskog Broda, izveli su izuzetan ples ”Hopak”.

Smotra kulturno umjetničkog rada među društvima Ukrajinske zajednice RH, na očuvanju ukrajinske baštine, završila je predajom Zahvalnica predstavnicima prisutnih društava. Predavali su ih Ivan Semenjuk i Vlado Karešin.

Nakon večere nastavljeno je zajedničko druženje svih članova Ukrajinske zajednice RH, a glazbeno su ih zabavljali članovi ”Zabave” iz Kule.Bila je to prilika da se zajednički zapleše, ali i da mladi članovi svih društava izvedu najatraktivnije, artističke toče iz svojih plesova.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content