• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Po 10 puta u Lipovljanima obilježen svetak Ćirila i Metoda

Dan sv. Ćirila i Metoda, 5. srpnja, jedan je od najvećih državnih  blagdana u Slovačkoj i Češkoj, stoga ga Matica slovačka Lipovljani, već punih 10 godina obilježava svečano kroz razne programe i zajedničko okupljanje Slovaka. Ove godine, pripremljen je jednodnevni program, koji je održan u subotu, 1. srpnja u dvorištu Slovačke etno kuće u Lipovljanima.

        U dopodnevnim satima ‘Oslave  sviatku sv. Cyrila a Metoda’, odnosno proslave blagdana sv. Ćirila i Metoda, održane su radionice, a popodne kulturno umjetnički program. Prije kulturno-umjetničkog programa, sve prisutne pozdravio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, a zatim se prigodnim riječima obratio i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je čestitao 10-tu obljetnicu obilježavanja ovog blagdana, ali i cjelogodišnjeg rada Matice slovačke.

        Svečanost Matice slovačke uveličala je i Mirjana Oluić, zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije iz reda srpske nacionalne manjine, koja je po prvi puta došla na proslavu blagdana Ćirila i Metoda u Lipovljane. Pohvalila je rad Matice i brigu za čuvanjem svoje nacionalne baštine, te zaželjela uspješan rad i idućih godina.

        O povijesnim okolnostima i događanjima misije Svete braće Ćirila i Metoda, od prije 1160 godina, sve prisutne upoznao je Matija Hepner, tajnik lipovljanske Matice slovačke. Ove godine se, kako je još naglasio, navršava 160 godina od osnivanja Matice slovačke u matičnoj zemlji. Osim toga, ova je godina još u znaku 100 godina osnivanja Čehoslovačke besede Slovaka i Čeha u Lipovljanima, te kako je 30 godina od kada su se dogovorno razdružili u Čehoslovačkoj i samostalno postoje Slovačka i Češka.

        Obilježavajući 100-tu obljetnicu osnivanja Čehoslovačke besede u Lipovljanima, i na ovom skupu, s kulturno-umjetničkim programom, čast da otvore prigodni program imali su članovi Češke besede općine Lipovljani. Plesna skupina ČB općine Lipovljani, otplesala je tri češka plesa, uz pratnju glazbene skupine.

        Potom su članice pjevačke skupine KUD-a ”Lipa”, otpjevale dvije slovačke pjesme, a članice pjevačke skupine Češke besede općine Lipovljani,  još tri pjesme.

        Zapjevali su i članovi Mješovitog pjevačkog zbora ”Lira” i prisutne počastili s 3 slovačke pjesme, pod vodstvom prof. Franje Rodića, a na kraju je na gitari zasvirao Kristijan Sudra, a pridružila mu se i Tina Bukovski, pa su zajedno izveli pjesmu ”Ako nemaš svoje mjesto”.

        U obnovljenom štaglju, prisutni su mogli vidjeti izložene eto predmete i likovne radove s likovne kolonije koja se jednom godišnje održava pri slovačkoj etno kući u Lipovljanima.

Damir SMETKO   

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content