Petak, 26 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Pjesnički susreti u Piljenicama održani u znaku 75. rođendana i 50 godina stvaralaštva Đure Vidmarovića

U zadnjem naselju kroz koje protječe rijeka Pakra, prije nego li će se njene, regulirane i mirne, vode uliti u Lonjskom polju, u Savu, pa oteći do Dunava i njime otploviti u Crno more, u našem slikovitom selu Piljenice, baš na obali rijeke Pakre, opet su se čuli stihovi hrvatskih poeta. U subotu, 7. svibnja, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije coronavirusa covid-19, ponovo su održani Pjesnički susreti ”Rijeka, šuma, nebo”. Domaćini su bili, kao i prijašnjih susreta, Udruga žena ”Mlinarice” iz Piljenica i Ogranak Matice hrvatske Lipovljani, a mjesto susreta bila je živopisna obala Pakre i Društveni dom Piljenice.

         Ovogodišnji 7. pjesnički susreti u Piljenicama, snažno su obilježili 75. rođendan Đure Vidmarovića, pjesnika i umirovljenog diplomate, cijenjenog piljeničkog sina, i 50 godina njegovog književnog stvaralaštva. To je i razlog da je ove godine u Piljenice došao veliki broj pjesnika i suradnika Đure Vidmarovića, više od 30 pjesničkih imena, koji su svoje rime, ili pak slobodne stihove, čitali u čast ovih, zlatnih jubileja Đure Vidmarovića. Većina njih članovi su Društva hrvatskih književnika, na čijem je čelu doskora bio i Đuro Vidmarović.

         Osim čitanja poezije, na pjesničkom susretu u Piljenicama, održana je i promocija knjige ”Ratni dnevnik i pjesme” Stjepana Radinovića iz susjedne Kraljeve Velike, koju su predstavili Melita Lenička, zamjenica predsjednice Ogranka MH Lipovljani i Đuro Vidmarović, koji je urednik ove knjige. Ona govori o ratnim događajima u 2. svjetskom ratu, kroz dnevničke zapise, sada već pokojnog Stjepana Radinovića, čovjeka sa sela koji ne želi rat, a treba u njemu preživjeti, sačuvati sebe i obitelj.

         Radinovićevu antiratnu poeziju, iz predstavljene knjige, recitirali su učenici Područne škole u Piljenicama, koju su to uvježbali u kratkom vremenu, uz svoju učiteljicu Tatjanu Dlouhi, ujedno i predsjednicu Ogranka Matice hrvatske Lipovljani.

         Kratkih crtica o životu s njim, i zajedničkom brojnom obitelji, dnevničkim zapisima i njegovu životu, tijekom same promocije prisjetila se i Katica Filipćuk, rođena Radinović, kći Stjepan Radinovića, koja je, uz sjećanja, zahvalila svima koji su pridonijeli da ”Ratni dnevnik i pjesme” ipak budu tiskani i predstavljeni javnosti, nakon mnogih godina od zapisivanja.

         Zahvalu svima za dolazak u Piljenice, uputio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je prisustvovao ovogodišnjim pjesničkim susretima u Piljenicama. Čestitao je Đuri Vidmaroviću na njegovim jubilejima i pozdravio organiziranje ove kulturne priredbe u Piljenicama, na području općine Lipovljani. U svom pozdravnom govoru načelnik Nikola Horvat istaknuo je da će Općina Lipovljani uvijek podržati ovakve kulturne sadržaje, kad su na ovakvom nivou i kad na njima sudjeluju i zavičajni pjesnici. U čast jubileja Đure Vidmarovića, svim prisutnim tri pjesme otpjevali su i pjevači MPZ ”Lira” iz Lipovljana.

         Prigodno, uz 50 godina stvaralaštva, predstavljene su i dvije nove knjige Đure Vidmarovića. Novinarka i spisateljica Božica Brkan predstavila je knjigu ”Moslavina oživljena”, tiskana 2020. godine, a književnica Stanka Gjurić predstavila je najnoviju knjigu Đure Vidmarovića ”Preživjeti pandemiju i potres, a ostati ubrojiv”, tiskana 2022. godine. Ona je prvi književni pokušaj reagiranja na vrijeme pandemije i potresa, za sada, u Hrvatskoj.

         Uz dijeljenje rođendanske torte, slavljenik Đuro Vidmarović zahvalio se svojim prijateljima – poetama, za dolazak na njegovu obljetnicu i pjesnički susret ”Rijeka, šuma, nebo”. U Piljenicama su ove godine, među ostalim, bili: Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Mirko Ćurić, potpredsjednik DHK, pjesnik i general u mirovini Ivan Tolj, Ljubica Benović, Stanka Gjurić, Goran Gatalica, Tuga Tarle, Željko Lovrenčić, Božica i Miljenko Brkan, Vera Grgac, Lajčo Perušić, Stipe Šešelj, Zdenka Weber, Katarina Brkić, Ante Juretić, Ivan Masnec, Pavlo Holovčuk, te članovi Društva hrvatskih književnika, Ogranak SMŽ, Siniša Matasović, Sanja Domenuš, Denis Vidović, Željko Maljevac i Željka Uhitil.

         Svi oni, ponijeli su sa sobom, mudrost stvaranja i veličinu jubileja Đure Vidmarovića, snagu tihe vode Pakre, jakost i čvrstoću slavonske hrastove šume, i kristalno plavetnilo neba iznad Piljenica.

Damir SMETKO       

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content