• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

”Pjesničke molitve” u kapelici sv. Ivana i uz Pakru u Piljenicama

Uz tihi tok vode rijeke Pakre, u okružju razlistanih hrastovih šuma i pod vedrim, sunčanim nebom iznad svih, u subotu, 18. svibnja, održani su ovogodišnji pjesnički susreti u Piljenicama. Članice Udruge žena Mlinarice i članovi Ogranka Matice hrvatske Lipovljani, bili su ovogodišnji domaćini za gotovo 30-tak pjesnika i pisaca, koji su došli u Piljenice na manifestaciju ‘Rijeka, šuma, nebo”, koja se organizira uz svesrdnu podršku Općine Lipovljani, a u čije je ime, kao izaslanica općinskog načelnika, prisustvovala i Marijana Musij, direktorica Turističke zajednice Općine Lipovljani.

         Od 15 sati započeli su pristizati pjesnici u suncem okupane Piljenice, kako bi sudjelovali na pjesničkim susretima, u rodnom selu pjesnika i diplomate Đure Vidmarovića. U Društveni dom u Piljenicama, uz Đuru Vidmarovića pristigli su još Hrvoje Hitrec sa suprugom Višnjom Babić, Božidar Petrač, Božica Brkan, Miljenko Brezak, Pejo Šimić, Marija Rukljač, Stjepan Šešelj, Dubravka Vidak, Nikola Đuretić, Nebojša Čović, Sanja Nikčević, Goran Gatalica, Siniša Matasović, Sanja Domenuš, Željko Maljevac, Danko Tomanić, Julijana Turajlić, Josip Petrlić Pjer, Mihajla Marčetić, Denis Vidović, Senka Slivar, Ljubica Stublija, Zdenka Vrapček, Željka Uhitil, Kristina Semenjuk, Vlado Vladić, Katarina Brkić, te drugi gosti i uzvanici.

         Program su započeli učenici područne škole u Piljenicama, koji su za goste odigrali igrokaz, a zatim se i pohvalili radio emisijom s kojom su bili na državnom natjecanju. Pohvalili su se i tiskanim Piljeničkim zbornikom, kojeg je uredila njihova učiteljica Tatjana Dlouhi, a onda je domaćin, Melita Lenička, predsjednica Udruge žena Mlinarice, povela pjesnike uz Pakru, do mjesne kapele sv. Ivana Nepomuka. Tamo su svi pjesnici, ali i pisci, čitali svoje radove, kako bi se predstavili svojim pjesmama, ili novotiskanim izdanjima. Piljenička kapelica bila je u potpunosti popunjena, a njezinim zidovima odzvanjale su ”pjesničke molitve”, htjenja i želje, sjećanja i zapažanja prisutnih poeta i pisaca.

         Okupljeni pisci otišli su i na obalu Pakre gdje su nastavili sa svojim čitanjem pjesama, ili izvođenjem zajedničkih performansa.

         Piljenička pjesnička manifestacija ”Rijeka, šuma, nebo” završila je pjevačkim nastupom mješovitog zbora Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ”Karpati” iz Lipovljana i predstavljanjem knjiga Đure Vidmarovića ”Moji zavičaji” (Moslavina oživljena i Lipovljani i Lonjsko polje). Na kraju je kratko predstavljena i zbornik radova ”Književni kompas”, DHK, Ogranak Sisačko moslavačke županije.

         Ovogodišnji pjesnički susret u Piljenicama završio je zajedničkom večerom i druženjem. Razgovaralo se o novim nastupima i novim pjesničkim izdanjima, novim zbirkama pjesama. Poetskih večeri, ili susreta, nema puno tijekom godine u Hrvatskoj, a pjesničko druženje uz Pakru u Piljenicama, na području općine Lipovljani, jedno je od važnijih okupljanja pjesnika i pisaca iz čitave Hrvatske.    

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content