• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Pjesmom i plesom čuvaju kulturnu baštinu doseljenih Čeha

Nakon velikog broja aktivnosti u prošloj godini, članovi Češke besede općine Lipovljani održali su u subotu, 11. svibnja, redovnu godišnju Skupštinu udruge, koju je otvorila Vjera Ožoga, predsjednica ČB općine Lipovljani. Gosti na Skupštini bili su Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine, Marija Valek, dopredsjednica Saveza Čeha u RH i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

         Skupštinu je vodio Miroslav Lovčanin, uz članice voditeljstva Željku Uhitil i Tinu Savić Rossy. Izvješće o radu u prošloj, 2023. godini skupštinarima i gostima podnijela je Vjera Ožoga.

-Prošle godine krenuli smo s nastupima 11. veljače. Gostovali smo tada u Lipovcu, u programu ”Večirek s pisnji”, pa u Prijedoru kod Čeha u BiH, u Međuriću, u Gornjem Daruvaru, u Kaptolu na Dožinkama, u Bosanskoj Otoci, na Lipovljanskim susretima, u Daruvarskom Brestovcu, na Spjevankama u Međuriću, u Bjeliševcu, pa na ‘Katarinskoj zabavi’ u Slavnskom Brodu, u Donjim Sređanima, a godinu smo završili na Božićnom koncertu u Dubravi kod Vrbovca.

Još smo sudjelovali s Maticom slovačkom u obilježavanju 100. obljetnice osnivanja Čehoslovačke besede, postavljali smo majban u Lipovljanima, održali izbornu Skupštinu, priredili kazališno veče u Lipovljanima, sudjelovali u manjinskom programu u Osnovnoj školi u Lipovljanima, nastupili na Danim Ćirila i Metoda, plesom i štandom sudjelovali na ”Lipovljanskim susretima”, a na kraju rujna i sami organizirali Dane bundeve. Do kraja godine organizirali smo dolazak sv. Nikole za djecu koja uče češki jezik, a sudjelovali smo i na Adventskom sajmu u Lipovljanima – izvijestila je Vjera Ožoga o radu u 2023. godini.

Ukupni prihod u 2023. godine, Češka beseda općine Lipovljani ostvarila je u iznosu od 13 tisuća eura, a ukupni rashodi u iznosu od 12,2 tisuća eura.

Slijedila su izvješća gospodara Miroslava Lovčanina, Nadzornog odbora kojeg je podnio Vojta Bursik i verifikacijske komisije, kojeg je podnio Mirko Fedak. Na Skupštini je bilo prisutno 62 člana udruge. Prihvaćen je i Plan rada za 2025. godinu, te financijski plan koji predviđa 24.200 eura ukupnih prihoda i rashoda.

Na Skupštini Saveza Čeha RH, kao delegati u ime ČB općine Lipovljani bit će Vjera Ožoga, Franjo Hojka i Slavko Kupski prema odluci Skupštine.

Na kraju ovogodišnje Skupštine, čestitke svim članicama i članovima Češke besede OL osobno je uputio Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.  Od srca im je zahvalio za sve prošlogodišnje aktivnosti i nastupe i podržao njihov dalji rad. Zahvalio im se na svim aktivnostima od javnog interesa općine Lipovljani i zaželio uspješnu realizaciju svih projekata i programa u ovoj godini.

Za zajedničku suradnju, Češkoj besedi OL zahvalila je i Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole, a cjelogodišnji rad je pohvalila Marija Valek, u ime Saveza Čeha.

Saborski zastupnik Vladimir Bilek, biranim riječima pohvalio je rad lipovljanske besede te istaknuo kako su Lipovljani, kao multinacionalna i multikulturalna sredina, ogledni primjer europskih vrijednosti, od kojih bi mnogi trebali ponešto naučiti.

Nakon Skupštine održan je i jednosatni nastup u kom su nastupili: folklorna skupina ČB, učenici češkog jezika u osnovnoj školi, folklorna skupina KPDU ‘Karpati’, Kreativno literarna skupina ČB koji su čitali poeziju, pjevačka skupina ”Lepeza” i Tina Bukovski uz glazbenu pratnju Kristijana Sudre.

Zajedničko druženje uz večeru, glazbeno su pratili članovi glazbene grupe ”Zlatni roky”, Češke besede općine Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content