• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Općinsko vijeće donijelo je odluku o sufinanciranju kupnje ili izgradnje prve nekretnine za stanovanje

Općina Lipovljani sufinancirat će stanovnicima starosti do 45 godina, kupnju ili izgradnju prve nekretnine za stanovanje na svom području. Kupnja nekretnine za stanovanje sufinancirat će se iznosom 20% kupoprodajne cijene, a maksimalno do 15.000,00 eura, u vidu refundacije, nakon što građanin kupi nekretninu. Izgradnja prve nekretnine za stanovanje sufinancirat će se iznosom od 15.000 eura, nakon što građanin izgradi nekretninu i ishodi uporabnu dozvolu za nju. Ova odluka će se primjenjivati i unazad, od 1. siječnja ove godine, a sredstva, predviđena općinskim proračunom za sufinanciranje ovog programa u 2024. godini, iznose 60.000,00 eura.

         Odluku su donijeli općinski vijećnici na 23. sjednici, održanoj u srijedu, 3. srpnja, na prijedlog općinskog načelnika Nikole Horvata. Time je otvoren put za bolju prodaju praznih nekretnina na području općine Lipovljani i doseljavanje novih obitelji na lipovljansko područje.

         Odluka sadržava prava, kao i niz obveza i uvjeta, tako da nije ostavljeno prostora potencijalnim manipulacijama i malverzacijama za korištenje ovih sredstava. Kad donesena odluka stupi na snagu, objaviti će se javni natječaj, nakon čega će se moći podnositi prijave.

         Sjednicu je vodila Ljiljana Tomić, zamjenica predsjednika Tomislava Lukšića, koji je opravdao izostanak. Za sjednicu je bio pripremljen  dnevni red od 5 točaka. Započela je usvajanjem zapisnika s 22. sjednice vijeća, a nastavila aktualnim satom. Na aktualnom satu načelniku Nikoli Horvatu, 6 vijećnika je postavilo 9 vijećničkih pitanja.

Vijećnik Josip Hudec pitao je o situaciji s kupnjom nekretnine bivše mljekare, o kojoj se raspravljalo na prošloj sjednici. Šire objašnjenje je dao načelnik Nikola Horvat, koji je istako da je odmah nakon prošle sjednice kontaktiran vlasnik, iskazan je interes Općine Lipovljani za kupnju nekretnine te je izrađen procjembeni elaborat, koji je upućen na suglasnost Sisačko-moslavačkoj županiji. Ovisno o mišljenju SMŽ na procjembeni elaborat, odlučit će se o daljnjim aktivnostima.

Vijećnik Goran Ribar upitao je dokle se došlo s pripremama za gradnju dječjeg vrtića i u organizaciji ”Lipovljanskih susreta”?

Načelnik Horvat je odgovorio da je prvi javni natječaj za gradnju vrtića završen, no da su sve tri pristigle ponude bile znatno veće od procijenjene vrijednosti, stoga je pokrenut novi postupak javne nabave, koji traje do 10. srpnja. Vjerujući kako će nakon ponovljenog postupka ponuđene cijene biti ipak prihvatljivije, tijekom ljeta se očekuje potpis ugovora i početak izgradnje.

”Lipovljanski susreti” ove će se godine održati od petka, 23. do nedjelje, 25. kolovoza, gotovo sve je pripremljeno i ugovoreno, za što je najzaslužnija direktorica Turističke zajednice OL, koja se maksimalno posvetila organizaciji ”Susreta”. Ove godine se obilježava 50-a obljetnica od nastanka prve ideje Lipovljanskih susreta, stoga je cijeli program još kvalitetniji, u odnosu na prošle godine.

Vijećnica Melita Lenička iz Piljenica upitala je kada će biti obnovljeno takozvano biciklističko odmaralište u središtu Piljenica. Načelnik Horvat je odgovorio da će to biti tijekom slijedećih mjesec i pol dana, uglavnom do Ivanja će radovi svakako završiti.

Vijećnica Marija Dudaš upitala je zašto Općina Lipovljani ove godine ne želi zaposliti osobe na javnim radovima? Odgovorio je općinski načelnik, kako je odobrena kvota od 2 osobe, ali da nitko nije rekao da Općina ne želi zaposliti javne radove, već da se to planira učiniti kasnije.

Vijećnik Tomislav Budimir upitao je što je s poduzećem ”Lip-kom”, obzirom na pripajanje u poduzeće ”Moslavina d.o.o.”. Poduzeće ”Lip-kom” još će neko vrijeme funkcionirati kao do sada, završiti priključke za koje su potpisani ugovori, pa kad Trgovački sud provede odluku o spajanju, te dok se računovodstveno i informatički izvrši pripajanje svih društava iz Lipovljana, Jasenovca, Hrvatske Dubice u Moslavinu, distribuciju vode te izdavanje računa preuzet će Moslavina d.o.o.

Načelnik je također izvijestio kako je u međuvremenu i od strane Grada Novske pristigao prijedlog izmjene Društvenog ugovora, po kojem bi se i novljansko komunalno poduzeće Vodovod Novska pripojilo Moslavini, o čemu će odlučivati predstavnici Skupštine sada već proširenog društva Moslavina d.o.o.

Vijećnik Tomislav Budimir zatražio je i napismeno popis sugrađana koji su primili odštetu za pretrpljena oštećenja tijekom olujnog nevremena prošle godine, no odgovorila mu je pročelnica upravnog odjela Danijela Matejaš, da zbog zaštite osobnih podataka to nije moguće, ali je moguć uvid u popis osobno, u upravnom odjelu Općine Lipovljani.  

Na kraju aktualnog sata vijećnica Ljiljana Tomić, predsjedavajuća ove sjednice Općinskog vijeća, upitala je kad započinju radovi na energetskoj obnovi Društvenog doma u Kraljevoj Velikoj i što se radi na sanaciji oštećenja nadvožnjaka preko auto ceste na putu u Kraljevu Veliku? 

Općinski načelnik Nikola Horvat odgovorio je da je javni natječaj za radove na energetskoj obnovi Društvenog doma u Kraljevoj Velikoj raspisan i traje do 10.07., a da će se radovi završiti tijekom ove godine.

O oštećenju nadvožnjaka obavještena je Županijska uprava za ceste u Sisku i oni su to ubrzo djelomično sanirali. Sada je postavljen znak upozorenja te se očekuje da ŽUC što prije u potpunosti sanira nastalo oštećenje – odgovorio je komunalni redar.

Nakon aktualnog sata, vijećnici Općinskog vijeća, na ovoj 23. sjednici dopunili su tehničkim dopunama već postojeću odluku, o proglašenju nerazvrstanih cesta na području općine Lipovljani.

Donesena je i odluka o načinu korištenja društvenih domova u Lipovljanima, Kraljevoj Velikoj i Krivaju, izdavanju na korištenje prostora za potrebe stanovnika, ali i udruga građana, te nadzoru i kućnim redom korištenja tih domova. Vatrogasni dom u Piljenicama nije obuhvaćen ovom odlukom, s obzirom da je za njega pokrenuto pitanje rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega se planira i formalno preuzimanje i održavanje od strane DVD-a Piljenice.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content