• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana promocija dvojezične zbirke pjesama Mirka Knjižeka

U vrlo svečanom, ali istovremeno i tjeskobnom okružju, Klub literata Saveza Čeha u Hrvatskoj iz Daruvara, promovirao je knjigu pjesama ”S láskou do svĕta”, odnosno ”S ljubavlju u svijet”, lani preminulog Mirka Knjižeka iz Krivaja. Promocija je održana u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, u petak, 7. listopada, u organizaciji Češke besede općine Lipovljani i lipovljanske knjižnice.

        ”S láskou do svĕta”, knjižica je pjesama od 30-tak novih, ali i već objavljenih pjesama Mirka Knjižeka, koje su tiskane dvojezično, na hrvatskom i češkom jeziku, s nešto više pjesama objavljenih na češkom jeziku. Mirko Knjižek pisao je na hrvatskom jeziku, no porijeklom Čeh, pjesme je pisao i na češkom jeziku, a posebno je nastojao svaku pjesmu s hrvatskog jezika prevesti na češki jezik. Veliku potporu u tome je imao među djelatnicima daruvarske ”Jednote”, i prijateljice Libuše Stranikove, te ostalih članova čelništva Saveza Čeha u RH, čiji je i on bio dugogodišnji član.

        Promociju dvojezične pjesmarice ”S láskou do svĕta”, vodila je Tanja Novotni Golubić, predsjednica Kluba pjesnika Saveza Čeha u RH i dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije. Pozdravila je sve okupljene posjetitelje ove promocije, a posebno je zahvalila za dolazak članovima obitelji Mirka Knjižeka, te Vladimiru Bileku, saborskom zastupniku češke i slovačke nacionalne manjine, Josipu Krajčiju, predsjedniku Matice slovačke Lipovljani, Meliti Lenička, dopredsjednici lipovljanskog ogranka Matice hrvatske, te članovima Češke besede općine Lipovljani.

        Članovi pjevačke i glazbene skupine Češke besede općine Lipovljani, češkom pjesmom uveli su posjetitelje u promociju tiskane knjižice pjesama. Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani, podsjetila je na ogromno angažiranje Mirka Knjižeka i njegov 12-togodišnji rad na vođenju Češke besede općine Lipovljani, te njegov doprinos očuvanju češke kulture i pisane riječi, čemu se pridružila i Marita Štelma, ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani. Ova knjiga pjesama pripremana je još za života Mirka Knjižeka, a prošle godine, nakon njegove iznenadne smrti, tiskala ju je ”Jednota” iz Daruvara, uz financijsku potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. O radu na izdavanju knjige u ime ”Jednote” govorio je Željko Podsednik .

        Dio pjesama iz knjige ”S ljubavlju u svijet”, na njenoj promociji čitale su Libuše Stranjik i Željka Uhitil, a zbor Češke besede općine Lipovljani otpjevao je još dvije češke pjesme. Na kraju je tiskana zbirka ”krštena” laticama crvene ruže, prema starom češkom običaju, uz želje da se kroz nju održi vječno sjećanje na Mirka Knjižeka i njegov rad.

        Kratko prisjećanje na zajedničko druženje, zajednički odlazak niz godina u Rešetare na pjesničku koloniju, te poetske susrete u Lipovljanima s Mirkom Knjižekom, na kraju promocije ove zbirke pjesnika, za prisutne je evocirao Pavlo Holovčuk, pjesnik i prozni pisac na ukrajinskom i hrvatskom jeziku iz Lipovljana.

Za dolazak i dvosatno sjećanje na Mirka Knjižek, u ime Kluba literata, svima se zahvalila Tanja Novotni Golubić, u ime Češke besede Vjera Ožoga, a u ime obitelji Knjižek, pjesnikova kćer Danijela.

-Volio je kulturni rad, volio je pisati i to javno predstavljati, i danas bi, ovdje, bio jako ponosan na ovu zbirku pjesama. Hvala svima koji ste došli sjetiti se mog oca i hvala svima, u ime cijele obitelji, koji su omogućili da njegove pjesme budu tiskane u ovoj, trećoj zbirci pjesama – rekla je Danijela Knjižek, na kraju promocije dvojezične zbirke pjesama ”S láskou do svĕta”, njenog oca Mirka Knjižeka.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content