• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana hitna sjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani

Zbog potrebe žurnog imenovanja direktora ”Lip-kom”-a, u srijedu, 12. lipnja, sazvana je 22. sjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, na čijem se dnevnom redu našlo samo 5 točaka. Za sjednicu su predložene 4 točke dnevnog reda, no onda je na početku sjednice, na prijedlog vijećnika Zlatka Štavalja, u dnevni red uvrštena, kao peta, i točka o prijedlogu kupnje jedne nekretnine za potrebe Općine Lipovljani.

         Kratku, i zbog hitnosti sazvanu, 22. sjednicu Općinskog vijeća općine Lipovljani, vodio je Tomislav Lukšić, predsjednik vijeća, uz prisutnost 13 vijećnika. Nakon usvajanja dnevnog reda, bez rasprave je usvojen i prijedlog zapisnika s 21. sjednice Općinskog vijeća.

         U ime Mandatne komisije, općinska pročelnica Danijela Matejaš, pročitala je izvješće da se u mirovanje stavlja vijećnički mandat dosadašnje vijećnice HDZ-a, Suzane Pješ, a da se umjesto nje aktivira mandat vijećnice Marije Dudaš, također s liste HDZ-a, kako bi mogla obnašati dužnost općinske vijećnice. Uslijedila je prisega i potpis nove vijećnice, Marije Dudaš.

         Zbog spajanja vodoopskrbnih komunalnih poduzeća na području Popovače, Kutine, Lipovljana, Novske, Jasenovca i Hrvatske Dubice, u jedno veće distribucijsko poduzeće, Moslavinu d.o.o. sa sjedištem u Kutini, Općinsko vijeće trebalo je imenovati direktora koji će formalno potpisati odluku o pripajanju te društveni ugovor, na zajedničkoj skupštini proširenog društva Moslavina d.o.o., koja će se održati već 18. lipnja. Stoga je odluku trebalo donijeti brzo, pa je sazvana hitna sjednica elektronskim putem. Poduzeće ”Lip-kom”, zastupao je direktor Davor Živković, a kako je on od 1. lipnja otišao na novo radno mjesto u ”Hrvatske vode”, trebalo je imenovati privremenog direktora. Prijedlog da to bude Miroslav Pavičić koji će dužnost obavljati volonterski, usvojen je jednoglasno.

         Na kraju sjednice raspravljena je i točka o prijedlogu kupnje privatne nekretnine za potrebe Općine Lipovljani, koju je predložio vijećnik vladajuće koalicije HSS-SDP-HSU-HNS, Zlatko Štavalj.

         Svoj prijedlog obrazložio je vijećnik Zlatko Štavalj, ali i općinski načelnik Nikola Horvat. Oni su predložili da Općina Lipovljani iskaže interes za kupnju zgrade bivše mljekare, koja je preuređena za smještaj 30-tak osoba, ali ima prostora i za dodatne sadržaje, a nalazi se u centru Lipovljana. Izvorna namjena poslovne zgrade je  turističko-ugostiteljski objekt, ali raspravljalo se i o potencijalnoj prenamjeni u dom za starije i nemoćne, za kojom postoji velika potreba.

         U prošloj godini, MUP RH dogovarao je kupnju te nekretnine za potrebe policije, no kasnije se saznalo da su željeli u centar Lipovljana smjestiti izbjeglički azil. Na traženje općinsko načelnika Nikole Horvata, iza kojeg je stalo cjelokupno Općinsko vijeća i udruge općine Lipovljani, te nakon pružanja argumenata, MUP je odustao od te kupnje i realizacije prihvatnog centra za strance u centru Lipovljana.

         Zato je sada predloženo da se, sukladno mogućnosti, ta nekretnina otkupi za potrebe Općine Lipovljani, a to je prije svega organiziranje Doma za starije osobe ili otvaranje turističkog sadržaja, kakvog u Lipovljanima nema, a to je manji hostel s restoranom i ostalim turističkim sadržajima.

Vlasnik nekretnine i dalje želi prodati cjelokupni posjed, a njenom kupnjom samo bi se ubrzalo ostvarenje težnji i potreba Općine Lipovljani za poboljšanje standarda starijih osoba, u okviru socijalne skrbi, ili razvitak turističke djelatnosti.

         Općinsko vijeće prihvatilo je takav prijedlog, a predloženo je da se i od Sisačko moslavačke županije i župana Ivana Celjaka zatraži sudjelovanje u realizaciji ovih potreba općine Lipovljani.    

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content