• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održan stručni skup u okviru ”VIII. Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima”

Pozdravnim riječima i zahvalama u petak, 18. ožujka započeli su 8. Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima, koji su nakon dvogodišnje stanke radi pandemije ponovo organizirani.

        Sve sudionike stručnog skupa najprije je pozdravio Josip Krajči, predsjednik Organizacijskog odbora, koji je naglasio da se tradicija održavanja Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima nastavlja, a ove godine to će biti stručni skup s temama iz šumarstva.

        Zahvalu za nastavak organizacije svima prisutnima uputio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Već 10 godina Općina Lipovljani organizator je i domaćin Dana Josipa Kozarca, na kojima se iznose uvijek aktualne teme iz šumarstva i književnosti.

        Zajedničku suradnju i daljnju predanost ovom stručnom skupu potvrdio je i prodekan za znanost i poslijediplomske studije izv.prof.dr.sc. Stjepan Mikac s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu.

        Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma Podružnice Zagreb, također član i Organizacijskog odbora, obratio se u ime poduzeća Hrvatske šume d.o.o., koje od početka od 2013. godine sudjeluju u potpori i organizaciji Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima. Također je zahvalio svojim djelatnicima koji su za ovu godinu pripremili stručna izlaganja.

        Zadovoljstvo zbog sudjelovanja na Danima Josipa Kozarca u Lipovljanima izrazila je i dr.sc. Anica Bilić, upraviteljica HAZU centra u Vinkovcima te prof.dr.sc. Sanja Jukić, prodekanica za nastavu Filozofskog fakulteta iz Osijeka, čiji studenti i profesori pripremaju radove na temu knjiženosti.

Skup je pozdravila i Marija Kušmiš, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje te istakla daljnju suradnju i na promociji aktivnosti Parka u zaštiti prirode, ali i na turističkoj ponudi.

Uz riječi podrške, daljnje uključivanje u rad te proširivanje skupa i na nove teme, obećao je i prof.dr.sc. Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

        O pokretanju Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima, uključivanju Šumarskog fakulteta u Zagrebu i Filozofskog fakulteta i Osijeka, prisutnima je govorila umirovljena prof.dr.sc. Ljiljana Kolenić, rođena lipovljanka.

        Nakon uvodnog dijela, ”VIII. Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima” nastavljeni su izlaganjem stručnih tema pod naslovom stručnog skupa ”Novi izazovi gospodarenjem šumama na području Lonjskog Polja”.

        Nakon pozdravnih riječi, prvo izlaganje stručne teme održao je Filip Šneler, revirnik u Šumariji Popovača, Uprava šuma Zagreb. Predstavio je ”Problematiku gospodarenja u poplavnim šumama”, u kojima su izazovi gospodarenja veliki, obzirom na razne ekološke čimbenike ovog vremena.

        ”Utjecaj pašarenja stoke na šumske ekosustave” bila je stručna tema Davora Varge, stručnog suradnika za zaštitu šuma u Odjelu za ekologiju i zaštitu šuma u Upravi šuma Podružnici Zagreb.

        O ”Specifičnosti gospodarenja sastojinama u gospodarskoj jedinici Josip Kozarac” govorio je Vjekoslav Amrein, revirnik u Šumariji Lipovljani, Uprava šuma Podružnica Zagreb.

Nakon jednosatnog izlaganja, i kraćeg odmora, stručni skup nastavljen je izlaganjem studenata šumarstva.

        Prikaz stručnih radova, studenata Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, koje je Općina Lipovljani nagradila započeo je kraćim izlaganjem Karle Agičić, studentice diplomskog studija Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša. Ona je uz tiskani plakat predstavila stručni rad ”Dinamika razvoja prašume hrasta kitnjaka i obične bukve Muški Bunar na Psunju.”

        Sada revirnik u šumariji Jasenovac, Hrvoje Letvenčuk, naš lipovljanac, izložio je rad koji izradio kao student diplomskog studija šumarstva, smjer uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem: ”Utjecaj klimatskih čimbenika na radijalni prirast poljskog jasena na području Parka prirode Lonjsko polje”.

        Ivan Juraj Čehulić, student preddiplomskog studija šumarstvo, predstavio je značajan rad: ”Opis morfoloških karakteristika šumskog drveća Parka prirode Medvednica”.

        U zadnjem dijelu ovogodišnjeg znanstveno-stručnog skupa organiziranog u čast Josipa Kozarca, predstavljen je Zbornika radova ”Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima”, s radovima književnih tema predstavljenim u prvih 7 godina održavanja skupa. Zbornik je izdao Filozofski fakultet Osijek, a o njemu je govorila prof.dr.sc. Stephanie Jug, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju. O nastajanju i tiskanju zbornika govorila je i prof.dr.sc. Ljiljana Kolenić, te dr. Anica Bilić, kao jedna od recenzentica Zbornika, članica uredništva i autorica jednoga rada.

        Prikaz znanstvene knjige ”Ekologija, obnova i zaštita poplavnih šuma Posavine”, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, održao je izv.prof.dr. Stjepan Mikac, kao jedan od autora. Uz nju predstavio je i nekoliko novih naslova, čije primjerke su mogli vidjeti i sudionici ovog stručnog skupa.

        Prigodnim zahvalama partnerima i sudionicima ovogodišnjeg stručnog skupa, završili su ovogodišnji ”VIII. Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima”. Iduće godine govorit će se o temama iz književnosti, koje će pripremiti partneri iz Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content