• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Obilježena važna obljetnica Čeha i Slovaka u Lipovljanima

Veliku i važnu obljetnicu proslavili su Česi i Slovaci iz Lipovljana i okolnih mjesta, u subotu, 11. ožujka u mjesnom Društvenom domu. Zajedno s velikim brojem gostiju i uzvanika, članovi Češke besede općine Lipovljani i članovi Matice slovačke Lipovljani, obilježili su 100 godina od osnivanja Čehoslovačke besede u Lipovljanima.

        Tim obilježavanjem potvrdili su svoje stoljetno prisustvo u Lipovljanima i okolici te organizirano sudjelovanje u društvenom životu ove sredine. Time su potvrdili i stalni rad i brigu na očuvanju svoje narodnosti, kulture i tradicije, što su je sa sobom donijeli mnogobrojni doseljenici iz Slovačke i Češke.

         Svečanost su otvorili pjevači MPZ ”Lire”, koji su otpjevali hrvatsku, slovačku i češku himnu, a goste, uzvanike i prisutne članove su, kao domaćini, pozdravili Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani i Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani.

        Među uzvanicima pozdravljeni su Jiři Hušner, zamjenik veleposlanika Češke Republike u Hrvatskoj, Zdenko Galbavi sa suprugom Tatianom, zamjenik veleposlanika Slovačke Republike u Hrvatskoj, Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine u Saboru, Ana-Maria Štruml-Tuček, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka RH, Robertina Štajdohar, županijska pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo SMŽ, te Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća Lipovljani i izaslanik općinskog načelnika Nikole Horvata.

        Od nabrojenih uzvanika, prvi se pozdravnom riječju obratio Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća Lipovljani. On je čestitao svojim sumještanima značajnu obljetnicu i naglasio kako je osnivanjem Čehoslovačke besede, ali i drugim manjinskim udrugama, stvorena i današnja prepoznatljivost Lipovljana, stvoren je brand multikulturalnosti, koja izdvaja ovu sredinu kao mjesto normalnog života domicilnog stanovnika sa svim pripadnicima nacionalnih manjina. U ovoj sredini, godinama se održavaju ”Lipovljanski susreti”, manifestacija koja se organizira radi pokazivanja različitosti i specifičnosti svih nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj.

        Čestitke na značajnom jubileju Česima i Slovacima uputili su i ostali uzvanici, zaželjevši Češkoj besedi i Matici slovačkoj dug i uspješan rad na očuvanju kulturne baštine svojih predaka.

        O povijesnim prilikama u Hrvatskoj i u Lipovljanima, koje su dovele do useljavanja Čeha i Slovaka na ove prostore, a onda i osnivanja Češke besede, zajednički referat pripremili su čelnici Češke besede i Matice slovačke, koji je pročitala Tina Bukovski.

-Prema dostupnim podacima, prva češka obitelj doseljena u Lipovljane bila je obitelj Zumer 1877. godine, a prva slovačka obitelj Žemlja u Lipovljane se doselila 1883. Prema istim podacima pouzdano se zna da je najintenzivnije doseljavanje Čeha u Lipovljane bilo u razdoblju od 1880. do 1900. godine, a za Slovake je to razdoblje od 1900. do 1910. godine.

Upravo na današnji dan, 11. ožujka 1923. u 15 sati sastaje se inicijativni odbor i donosi odluku o osnivanju Československe besede u Lipovljanima, kao zajedničke udruge Čeha i Slovaka. Na sastanku je izabran Upravni odbor od 11 članova, a činili su ga Mihal Mačkala kao predsjednik, Antonin Nabity dopredsjednik, Antonin Zeman tajnik, Norbert Toupal blagajnik, Franta Videnski gospodar, Marija Toupal arhivar, te članovi Antonin Maca, Franta Jansky, Alojz Vincent, Šimun Vacula i Ivan Paškovski. Sastanak je održan u gostionici Norberta i Marije Toupal u kući koja je bila na početku današnje ulice Braće Radić. U Besedu se tada učlanilo ukupno 44 Čeha i Slovaka – istaknuto je tijekom povijesnog pregleda doseljavanja Čeha i Slovaka, te rada Čehoslovačke besede u Lipovljanima.

 Nakon upoznavanja s tijekom razvoja i događanja udruge Čeha i Slovaka, program obilježavanja nastavljen je pjevačkim i plesnim programom.

Zbor ”Lira” otpjevao je tri slovačke pjesme, a nakon njih pjevačka skupina Češke besede ”Lepeza”, otpjevala je također tri češke pjesme.

Učenici češkog i slovačkog jezika u Osnovnoj školi Josipa Kozarca, zajedno sa svojim učiteljicama pripremili su i tijekom programa izveli recitacije na češkom i slovačkom jeziku.

Na kraju obilježavanja 100. obljetnice osnivanja Čehoslovačke besede, još se i zaplesalo. Članovi Češke besede općine Lipovljani, uz instrumentalnu pratnju sastava Zlatni roky, otplesali su tri češka plesa. Na harmonici je pjesmu ”Tancuj, tancuj, vikrucaj ..” odsvirao Manuel Zeman, a članice KUD-a ”Lipa” iz Lipovljana, otplesali su dva slovačka plesa. Svečani program obilježavanja vodile su Tina Bukovski i Marija Hubak.

Za sve uzvanike, goste i članove pripremljena je zajednička večera, nakon koje je, na druženju, svirao glazbeni sastav Zlatni roky.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content