• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Obilježena 32. godišnjica prvih ratnih pobjeda Domovinskog rata

Hrvatski branitelji ovdje su ostavili svoj snažni trag, a mi ćemo ga danas posuti cvijećem, moglo se čuti, u nedjelju, 29. listopada, na Trokutu, uz cestu Novska-Lipik. Sisačko moslavačka županija i grad Novska, ove su godine bili organizatori komemoracije poginulim i ranjenim hrvatskim braniteljima koji su u jesen 1991. godine krenuli u prve pobjedničke, oslobodilačke akcije od srpske agresije na Hrvatsku.

        Deseci cvjetova i mnoštvo lampiona položeno je pred podignute mramorno-metalne gromade, s ispisnim imenima ratnih postrojbi i njihovih poginulih pripadnika, u spomen i sjećanje na nesalomljive branitelje Hrvatske vojske, tada još Zbora narodne garde. Početka i tijeka prvih oslobodilačkih akcija na novljanskom i novogradiškom području, u tada napadnutoj Hrvatskoj, prisjetio se i general Rudi Stipčić, tadašnji zapovjednik novljanskog bojišta.

        Na Trokutu su govorili, i za domovinu poginulim hrvatskim braniteljima zahvaljivali, i političari. Ivan Celjak, župan Sisačko moslavačke županije, Marin Piletić, ministar i izaslanik Vlade RH, te Magdalena Komes, saborska zastupnica, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora. Na Dan početka oslobađanja zapadne Slavonije došli su mnogi ratni veterani, koji su sudjelovali u prvim oslobodilačkim akcija, a koje će dovesti do oslobađanja velikog dijela okupiranog teritorija u zapadnoj Slavoniji i do potpisivanja Sarajevskog mira, 3. siječnja 1992. godine. Došli su i članovi obitelji ratnih veterana, predstavnici njihovih udruga, iz gradova i općina sjeverne Hrvatske, čije su postrojbe oružjem branile ovo područje.

        Predstavnici općina i gradova Sisačko moslavačke županije, pred spomen obilježje na Trokutu položili su zajednički vijenac. Zajedničku molitvu, s pozivom na hrvatsko zajedništvo, uputio je don Ivo Borić, policijski kapelan.

I Lipovljani pamte te maglovite i prohladne dane s kraja listopada i početka studenog 1991. godine, od prije 32 godine, kao mjesto iz kojeg se zapovijedalo i kretalo u krvave ratne okršaje, kao mjesto logističke podrške borcima na 50-tak kilometara dugom bojištu, ali i kao prvo mjesto, nakon bojišnice, u kojem su zbrinjavani ranjeni branitelji. Buka topničkih bitaka danima je dopirala do Lipovljana, a za uspješne borbe hrvatskih branitelja Lipovljani su u odmazdi često granatirani. No, sve to nije moglo pomutiti radostan pogled hrvatskih branitelja, tijekom povratka s bojišta, a nakon izvojevanih prvih ratnih pobjeda.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content